Premiere 23. marts 2019
Spillested Pumpehuset, Musikhuset Aarhus...
Spilledage 23. marts til 13. april 2019

Fakta

Tango-opera (Tango operita)

Musik Astor Piazzolla

Libretto
Horacio Ferrer

Førsteopførelse
8. maj 1968,
Sala Planeta, Buenos Aires

Varighed ca. 80 minutter.

Forestillingen er uden pause

Opføres på spansk med dansk
dialog

Billetsalg

Premiere 23. marts 2019 i Pumpehuset, København
24. marts Pumpehuset, København
Køb billet
31. marts-1. april Musikhuset Aarhus
Derudover landsturné

Musikhuset Aarhus:
Forestillingen opføres i et samarbejde mellem Musikhuset Aarhus og Den Jyske Opera. Opførelsen sker i Store Sal og publikumspladserne er også på selve scenen.

Køb billet online
Operapakke med min. 3 operaer - spar 225 kr.:
Køb operapakke

Billetsalg turné:
De enkelte spillesteder beslutter selv, hvornår de åbner billetsalget. Hold dig orienteret på turnéplanen.

María de Buenos Aires

Kærlighed, passion og død

Kom med på en forførende og berusende rejse til Buenos Aires i en original blanding af opera og argentinsk tango.
Den Jyske Operas operachef Philipp Kochheim instruerer Astor Piazzollas mesterværk med Yamil Borges og Kurt Ravn i hovedrollerne.
Forestillingen kombinerer forskellige dramatiske genrer, hvor skuespil, dans og sang i konstant skiftende konstellationer blandt de fire medvirkende vil kredse om temaerne kærlighed, sex og død i en hvirvelvind af følelser antændt af Piazzollas udødelige tango-musik fremført af et 6-mands orkester.
Uropførelsen af María de Buenos Aires i 1968 var en øjeblikkelig succes. Tango-operaen eller ”operita” (en lille opera) som Piazzolla kaldte den, gjorde sit indtog på scenerne verden over. Den væsentligste grund til værkets lange levedygtighed er Piazzollas musik; den mere moderne tango nuevo, som skaber en unik atmosfære af melankoli og lidenskab.

Handling
En ensom aften i Buenos Aires. En gammel mand tænker tilbage på sit livs kærlighed, som han aldrig har kunnet glemme: María, som døde for lang tid siden. Hendes ånd viser sig nu for ham, og de gennemlever hendes barndom i slumkvartererne, favelaerne, hendes drømme, hendes liv i underverdenen og i lurvede bordeller. De mindes begge deres første møde i smug og de timer,
de tilbragte sammen, da de dansede i en café, nogle få dage før María blev myrdet. Den gamle mand indser, at kærligheden til María først slutter, når han selv dør.

HOLDET BAG

Instruktør
Philipp Kochheim

Engagementer på Den Jyske Opera:

Instruktør Passageren ('18)
Instruktør María de Buenos Aires ('19)

Operachef fra 1. maj 2017.

Operachef på Den Jyske Opera. Instruerer i sæson 2018-19 Passageren og María de Buenos Aires.

Dirigent
Johanna Motter

Engagementer på Den Jyske Opera:

Dirigent María de Buenos Aires ('19)

Johanna Motter er født i Berlin, hvor hun også tog sin uddannelse på Academy of Music. Siden 2007 har hun været fast tilknyttet Staatstheater Braunschweig. I 2012 debuterede hun som dirigent med forestillingen Der Vogelhändler og har siden dirigeret bl.a. María de Buenos Aires, Giulietta e Romeo og Tosca. Første engagement på Den Jyske Opera.

Scenograf og kostumedesigner
Barbara Bloch

Engagementer på Den Jyske Opera:

Scenograf på María de Buenos Aires ('19)

 

 

Tyske Barbara Bloch er uddannet scenograf og kostumedesigner ved Mozarteum University of Salzburg i Tyskland. Siden sin debut i 1994 har hun været tilknyttet Theatre Regensburg, Stadttheater Bremerhaven og Staatstheater Braunschweig. Er nu tilknyttet Theater Lüneburg som scenograf og kreativ direktør. Første engagement på Den Jyske Opera.

Koreograf
Sean Stephens

Engagementer på Den Jyske Opera:

Koreograf på María de Buenos Aires ('19)

 

 

Sean Stephens er født i Swansea, Wales og er uddannet danser i London. Han har turneret med forestillinger som Rocky Horror Show, Saturday Night Fever, Gaudi, Fame, Chicago. Har tidligere arbejdet sammen med Philipp Kochheim på forestillingen My Fair Lady. Første engagement på Den Jyske Opera.

MEDVIRKENDE

María
Yamil Borges

Engagement på Den Jyske Opera:

María i María de Buenos Aires ('19)

Rollen som María vil blive spillet af Yamil Borges, som blev en af Broadways mest fejrede stjerner efter hendes filmdebut i Richard Attenboroughs A Chorus Line sammen med Michael Douglas. Hun er født i Puerto Rico, voksede op i New York og blev her engageret af Leonard Bernstein til West Side Story på Broadway i 1980. Hun har desuden medvirket i mange amerikanske tv-serier som f.eks. The Cosby Show og Miami Vice. Hun har sideløbende en karriere som jazz-sangerinde.

Duende
Kurt Ravn

Engagement på Den Jyske Opera:

Duende i María de Buenos Aires ('19)

Rollen som den gamle mand, Duende, vil blive spillet af Kurt Ravn, én af Danmarks mest elskede skuespillere. Uddannet fra Statens Teaterskole og har siden vist sit talents store bredde i meget forskellige hovedroller i teater, film og TV-serier som Matador og Anna Pihl, musicals (Tony i West Side Story, Frank Butler i Annie Get Your Gun, Che i Evita m.fl.), opera, satire m.m. Jævnligt solist med landets symfoniorkestre og har udgivet adskillige CDer.

Den unge María
Nicole Luketic

Engagement på Den Jyske Opera:

Den unge Mariá i María de Buenos Aires ('19)

Født i Tyskland, begyndte som 14-årig på den prestigefyldte balletskole Heinz-Bosl-Stiftung i München. Debut med La Bayadère på Bayerisches Staatsballett. Har medvirket i bl.a. Walking mad, The Miraculous Manadrin og María de Buenos Aires

Den unge mand
Markus Schneider

Engagement på Den Jyske Opera:

Den unge mand i María de Buenos Aires ('19)

6-mands tango-orkester
Et samarbejde med Det Jyske Musikkonservatorium


Sæson 2018-19

Velkommen i operaen

"Jeg håber, at du vil lade dig forføre af, hvad den tyske forfatter og filminstruktør Alexander Kluge kaldte ”følelsernes kraftcenter”. Opera er ikke et støvet museum, men en moderne kunstform, der byder på mange overraskelser og relevante historier. Jeg glæder mig til at byde velkommen på et af spillestederne rundt i landet! Lad os sammen fejre den udødelige skønhed i opera.”
Philipp Kochheim, operachef Den Jyske Opera