Premiere 16. august 2017
Spillested Musikhuset Aarhus
Spilledage 16.-22. august 2017

Fakta

Ny opera
Frit efter Susanne Biers film Brødre (2004)
Originalmanuskript af Anders Thomas Jensen

Synges på engelsk med danske overtekster

Musik
Daníel Bjarnason

Libretto
Kerstin Perski
Læs libretto

Originaltitel
Brothers

Uropførelse
August 2017 i Musikhuset Aarhus, Store Sal

Brødre er en del af Musikhuset Aarhus' Bier Trilogi
Se faktaark (pdf) om hele Bier Trilogien

Varighed
100 minutter. Forestillingen er uden pause

Billedgalleri
Klik her

Undervisningsmaterialer
Klik her

Billetsalg

Musikhuset Aarhus:

Køb operapakke og spar 225 kr.
Køb billet til de 3 af 4 forestillinger: Brødre, Elskovsdrikken, La Traviata og Passageren.

>> Køb billet

Alm. løssalg i Musikhuset Aarhus
425 kr. /565 kr. / 695 kr.
Unge under 25 år får 80 kr. rabat på billetter. 

Tlf. 89 40 40 40.
>> Køb billet online 

>> Se pladsoversigt for Store Sal i Musikhuset Aarhus

Brødre

- Susanne Bier klassiker forvandles til opera

Den Jyske Opera opfører Susanne Biers film Brødre som opera i august som en del af Musikhuset Aarhus' Bier Trilogi.

Operaen Brødre er et intenst trekantsdrama om de to brødre; Michael og Jamie (i filmen Jannik).
Michael har en velfungerende karriere i militæret, en smuk hustru og datter. Lillebror Jamie lever et driverliv på kant med loven. Da Michael sendes i krig og vender hjem efter et traumatisk fangeskab, er balancen mellem de to brødre ændret for altid.

Oplev forestillingen i Musikhuset Aarhus:
16. august kl. 19:30
18. august kl. 19:30
20. august kl. 15:00
22. august kl. 19:30


Videofotograf: Klavs Kehlet Hansen


Anmeldelser

"Brødre er barsk og smuk som opera". Børsen
"Brødre er en begivenhed, man ikke må gå glip af." Nordjyske Stiftstidende
"Daní­el Bjarnasons musik er forbløffende stærk og udtryksfuld." Fyns Stiftstidende


Ascolta


GregersDH


Børsen


Fyns Stiftstidende


Nordjyske Stiftstidende


CPHCULTURE


Jyllands-Posten


Morten Hede


PolitikenSe mere


Billedgalleri


Gratis online program

Hvis du har en smartphone eller tablet, kan du hente forestillingsprogrammet allerede nu.

Husk at trykke 'føj ikon til hjemmeskærm' på din telefon eller tablet. Så har du automatisk altid det aktuelle forestillingsprogram klar på din smartphone eller tablet.

HENT PROGRAM HER


Libretto

Læs librettoen og kom helt tæt på dramaet 'Brødre'.
Svenske Kerstin Perski står bag librettoen til den intense fortælling om krig, broderskab og kærlighed. Her kan du læse hele teksten og komme helt ind under huden på operaen.  


Gratis introduktioner

Vi tilbyder gratis introduktioner til alle interesserede i Musikhuset Aarhus. Her kan du høre mere om musikken, handlingen, sangere m.m.

16. august
Lang introduktion 18.30 - 18.55 (Foyeren, 2. balkon)
Kort introduktion 19.10 - 19.20 (Foyeren, 2. balkon)

18. august
Lang introduktion 18.30 - 18.55 (Store Sal)
Kort introduktion 19.10 - 19.20 (Foyeren, 2. balkon)

20. august
Lang introduktion 14.00 - 14.25 (Store Sal)
Kort introduktion 14.40 - 14.50 (Foyeren, 2. balkon)

22. august
Lang introduktion 18.30 - 18.55 (Foyeren, 2. balkon)
Kort introduktion 19.10 - 19.20 (Foyeren, 2. balkon)


Interview med Kasper Holten

Se videooptagelser fra prøverne og mød instruktør Kasper Holten i et eksklusivt interview, hvor han fortæller om projektet, og hvorfor han har valgt at instruere 'Brødre'.

Videofotograf: Jacob Nielsen


Internationalt cast

Sangere fra den danske og internationale operascene skal under instruktør Kasper Holtens ledelse forvandle Susanne Biers stærke trekantsdrama til opera.


Instruktør Kasper Holten fortæller om solisterne: "Vi har ledt både i Danmark og internationalt efter det helt rigtige hold af ’sangerskuespillere’. Vi er endt med et ekstremt stærkt, håndplukket ensemble af førende sangere fra Sydafrika, England, Sverige, Danmark mv, og jeg glæder mig virkelig meget til at vi sammen skal få operaens mikrokosmos til at leve."

Jacques Imbrailo / Michael
Marie Arnet / Sarah (Michaels kone)
Selma Buch Ørum Villumsen / Nadia (Michael og Sarahs datter)
Joel Annmo / Jamie (Michaels bror)
James Laing / Peter (Michaels soldaterkammerat)
Dénise Beck / Anna (gift med Peter)
Olafur Sigurdarson / Oberst
Jakob Christian Zethner / Far (Michael og Jamies far)
Anne Margrethe Dahl / Mor (Michael og Jamies mor).

Læs mere om solister nederst på siden.


Billeder fra de første prøver

Mandag d. 20 marts mødtes instruktør Kasper Holten og resten af det kunstneriske hold med solisterne for første gang. Her kan du se et par stemningsbilleder fra dagen.

Fotograf Kåre Viemose.


Mød komponist Daníel Bjarnason

Videofotograf: Zune Holm


Instruktør Kasper Holten

Den nye danske opera bliver instrueret af Kasper Holten, og Steffen Aarfing skaber scenografien. Komponisten er den danskfødte islænding Daníel Bjarnason og librettisten er Kerstin Perski (Reumertprisbelønnet for Skriftestolen).

HOLDET BAG

Instruktør
Kasper Holten

Engagementer på Den Jyske Opera:

Instruktør
Brødre ('17)
Drot & Marsk ('99)
Anatomisk Opera ('98)
Smilets Land ('98) 
La Traviata ('97)

Kasper Holten har været operachef på Royal Opera House, Covent Garden fra 2011-17. Operachef for Det Kongelige Teater fra 2000-2011. Leder af Aarhus Sommeropera 1997-99. Tidligere medlem af Statens Musikråd. På Den Jyske Opera instruerede han sin første store opera La Traviata (1997) og bl.a. Anatomisk Opera, Smilets Land og Drot & Marsk (2000). Brødre er den første opgave, Kasper Holten påtager sig som freelance-instruktør efter tiden som chef for Royal Opera House. Han har iscenesat opera og skuespil i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island, Letland, Frankrig, Spanien, Tyskland, Italien, Østrig, England, Japan, Australien, Rusland og USA. I årene 2003-2006 var han instruktør på Nibelungens Ring på Det Kongelige Teater og har senest opsat Jægerbruden der (’15). Seneste opsætninger på Royal Opera House er Eugene Onegin, Don Giovanni og Szymanowskis Król Roger. Debuterede på Wiener Staatsoper i 2014, og i 2016 på Teatro alla Scala i Milano med The Turn of the Screw. I 2006 blev han udnævnt til adjungeret professor ved Copenhagen Business School. Som opera- og teaterinstruktør har han vundet flere Reumert-priser, senest i 2006 for Nibelungens Ring. Hans debutfilm, Juan (2010), er en moderne engelsksproget biograf-version af Mozarts opera Don Giovanni. Kasper Holtens anmelderroste iscenesættelse af Carmen opføres ved Festspillene i østrigske Bregenz indtil 20. august 2017.

Download foto

Komponist
Daníel Bjarnason

Engagement på Den Jyske Opera:

Komponist Brødre ('17)

Daníel Bjarnason er islandsk komponist og født i 1979 i Danmark. Han studerede klaver og komposition i Reykjavík, Island, og orkesterdirektion ved Freiburg Universitet Music, Tyskland. Som komponist har Daníel Bjarnason arbejdet med mange forskellige orkestre og ensembler, herunder Los Angeles Philharmonic, Ulster Orchestra, Winnipeg Symfoniorkester, Britten Sinfonia, Adelaide Symphony Orchestra, Nieuw Ensemble Amsterdam og Sinfonietta Cracovia. Han har desuden komponeret værker til Los Angeles Philharmonic. Daníel Bjarnason har høstet udbredt anerkendelse for sit debutalbum, Processioner (2010), hvor Time Out NY erklærede, at Bjarnason "skaber en lyd, der kommer uhyggeligt tæt på at definere den klassiske musiks udefinerbare fagre nye verden.” Han har to gange vundet priser ved den islandske Music Awards som bedste komponist og blev i 2013 kåret som Årets Komponist for sine værker The Isle Is Full of Noises og Over Light Earth. I 2013 vandt han desuden Ben Frost Edda Award for bedste soundtrack til filmen The Deep.

Download foto

Dirigent
André de Ridder

Engagement på Den Jyske Opera:

Dirigent Brødre ('17)

Tyske André de Ridder er uddannet i Berlin og har efterfølgende studeret på konservatorierne i Wien og London, under Leopold Hager og Sir Colin Davis. De Ridder er kendt for sin visionære tilgang til at dirigere, hvor han henter inspiration fra mange forskellige musikgenre. Han er internationalt kendt for sit arbejde med både opera og klassisk musik, hvor han gennem sin karriere har optrådt med store symfoniorkestre som BBC Symphony, Orchestre de Paris og Copenhagen Phil.

Download foto

Librettist
Kerstin Perski

Engagement på Den Jyske Opera:

Librettist Brødre ('17)
Librettist Skriftestolen ('06)

Siden 1995 har Kerstin Perski arbejdet som librettist og musikdramatiker. Hun har skrevet operalibretti til flere svenske og danske komponister som eksempelvis Hans Gefors, Paula af Malmborg Ward, Karin Rehnqvist, Jonas Forssell og Niels Marthinsen. Kerstin Perski har desuden skrevet nye tekster til klassiske musikdramatiske værker som Den glade enke og Bortførelsen fra Seraillet. Hun er uddannet dramaturg med en lang række værker bag sig både til teatret og i romanform. Kerstin Perski skrev libretto til operaen Skriftestolen, som blev uropført på Den Jyske Opera og desuden modtog en Reumert for Årets Opera 2007. Sommeren 2015 havde operaen The son of heaven urpremiere, som Kerstin Perski også skrev libretto til, på bestilling fra Vadstenaakademien. Kungliga Operan i Stockholm har siden bestilt operaen Eldvåg, som havde premiere i sæson 2015-16.

Download foto

Scenograf
Steffen Aarfing

Engagementer på Den Jyske Opera:

Scenograf på:
Brødre ('17)
Faust ('08)
Skriftestolen ('06)

Steffen Aarfing iscenesatte den Reumertbelønnede Skriftestolen på Den Jyske Opera i 2006. Han er uddannet ved Kunstakademiets Arkitektskole i København. Siden 1980 har Steffen Aarfing skabt scenografier til over 100 produktioner i ind- og udland. Han har regelmæssigt været tilknyttet Betty Nansen Teatret, Aalborg Teater m.fl. Gennem de sidste 10 år har Steffen Aarfing designet scenografier for bl.a. Den Kongelige Opera (bl.a. Nibelungens Ring), Íslenska óperan, Neue Oper Wien og San Francisco Opera. Han har desuden arbejdet med scenografi inden for både teater, musicals, dans og film. På Den Jyske Opera har han tidligere skabt scenografien til bl.a. Faust (2008), Drot og Marsk, Latter i mørket og La Traviata (´97). Senest har Steffen Aarfing skabt scenografi til Das Liebesverbot (’16) på Teatro Real i Madrid, den anmelderroste Figaros bryllup (’16) på Det Kongelige Teater og Brittens The Turn of the Screw (’16) på Teatro alla Scala i Milano.

Download billede

Lysdesigner
Ellen Ruge

Engagementer på Den Jyske Opera:

Lysdesigner på Brødre ('17)

Norske Ellen Ruge har en fortid som fotograf, før hun fandt sit kald som lysdesigner. Hun har arbejdet som lysdesigner på mere end 150 operaer, teaterstykker og danseforestillinger - herunder Così fan tutte, Figaros Bryllup og Tryllefløjten på Kungliga Operan i Sverige og L'incoronazione di Poppea og Il ritorno d'Ulisse in patria på Operahuset i Oslo. Ellen Ruge har tidligere arbejdet med både instruktør Kasper Holten og scenograf Steffen Aarfing.

Brødre er Ellen Ruges første engagement på Den Jyske Opera

Download billede

Videodesigner
Signe Krogh

Engagementer på Den Jyske Opera:

Videodesigner på:

Brødre
('17)
Idomeneo
('10)
Ringen ('96)

Signe Krogh er uddannet scenograf ved Danmarks Designskole i 1995 og har siden en lang række designs bag sig indenfor både scenografi, kostumer og videodesign til Dans, Skuespil og Performance, særligt i Danmark og Sverige. I 1999 begyndte hun at undervise på Scenekunstskolen i bl.a. videodesign. I 2011 samarbejdede Signe Krogh med Kasper Holten og Steffen Aarfing på Det Kongelige Teaters opsætning af operaen Kvinden uden skygge. I 2008 blev hendes videodesign i Århus Teaters produktion af Det Gyldne Kompas 1 nomineret til en Reumert. Hun har tidligere arbejdet på Den Jyske Opera, senest på Idomeneo i 2010.

Download foto

MEDVIRKENDE

Michael
Jacques Imbrailo

Engagement på Den Jyske Opera:

Michael Brødre ('17)

Sydafrikanske Jacques Imbrailo er uddannet ved Royal College of Music og har optrådt i operahuse over hele verden. I 2007 modtog han publikumsprisen ved anerkendte BBC Cardiff Singer of the World Competition. I 2016 sang Jacques Imbrailo Pelléas i Opernhaus Zürichs opsætning af Pelléas og Mélisande. Samme år sang han titelrollen i Cadogan Halls opsætning af Don Giovanni.

Rollen som Michael i Brødre er Jacques Imbrailos første engagement på Den Jyske Opera.

Download foto

Sarah (Michaels hustru)
Marie Arnet

Engagement på Den Jyske Opera:

Sarah Brødre ('17)

Svenske Marie Arnet er uddannet ved Royal Academy of Music og the National Opera Studio. Hun debuterede i 2001 ved Glyndebourne Festival som Susanna i Figaros Bryllup. I 2015 sang Marie Arnet rollen som Wendy i Welsh National Operas opsætning af Peter Pan. Året efter, i 2016, vendte hun tilbage til Welsh National Opera som Susanna i David Pountneys opsætning af Figaro Gets a Divorce.

Rollen som Sarah i Brødre er Marie Arnets første engagement på Den Jyske Opera.

Download foto

Nadia (Michael og Sarahs datter)
Selma Buch Ørum Villumsen

Engagement på Den Jyske Opera:

Nadia i Brødre ('17)

Selma bor i København med sin familie. Hun er gået igennem nåleøjet til både DR Børnekoret og Sankt Annæ Gymnasium, sangskolen i København. Her går hun nu i 3. Klasse med klassekammerater, der som hende har sangen som deres andet modersmål. Selma bruger sin fritid på at synge i kor, spille klaver, danse og optræde. Med DR Børnekoret har Selma lavet mange spændende koncerter og elsker at møde nye mennesker og udfolde sig med musik og sang sammen med andre.

Download foto

Jamie (Michaels bror)
Joel Annmo

Engagementer på Den Jyske Opera:

Jamie i Brødre ('17)
Ferrando i Cosi fan tutte ('15)

Svenske Joel Annmo er uddannet ved Falun Musikkonservatorium, Opera Högskolan Stockholm, unge kunstnere-program Drottningholm Theater i Stockholm og ved Vocal Arts i Nürnberg. Han har modtaget adskillige legater og priser gennem tiden, senest Luciano Pavarotti Award ved The Viotti International Music Competition i kategorien ”Best Male Voice”. Joel Annmo debuterede på Den Jyske Opera i foråret 2015 som Ferrando i Cosi fan tutte.

Joel Annmo synger rollen som Jamie i Brødre.

Download foto

Peter (Michaels soldaterkammerat)
James Laing

Engagementer på Den Jyske Opera: 

Peter Brødre ('17)

Engelske James Laing er uddannet ved bl.a. Royal College of Music. I 2003 blev James Laings præstation som Nerone i Agrippina på London Handel Festival nævnt i kategorien ”Who’s hot” i magasinet OPERA NOW. Han har blandt andet sunget ved Royal Opera House, Glyndebourne, Opera Holland Park og Sächsische Staatsoper Dresden.

Rollen som Peter er James’ første engagement ved Den Jyske Opera.

Download foto

Anna (Peters hustru)
Dénise Beck

Engagementer på Den Jyske Opera:

Anna Brødre ('17)
Miamaja Jul på slottet ('11)

Dansk-tyske Dénise Beck er uddannet ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i 2011. Hun har tidligere modtaget P2 Talentprisen (’11), Sonnings Talentpris (’12), Aksel Schiøtz-Prisen (’16) og senest talentprisen Aalborg Operapris (’17). I 2016 sang Dénise Beck Musetta i La Bohème og Berta i Barberen i Sevilla på Opernfestspiele Heidenheim. Hun debuterede på Den Jyske Opera i 2011 i rollen som Miamaja i Jul på Slottet.

Dénise Beck synger rollen som Anna i Brødre.

Download foto

Oberst
Olafur Sigurdarson

Engagementer på Den Jyske Opera:

Oberst i Brødre ('17)
Sancho Panza i Don Quichotte ('14)

Islandske Olafur Sigurdarson er tilknyttet solistensemblet ved Saarländisches Staatstheater Saarbrücken. I 2016 sang han titelrollen i Finnish National Operas opsætning af Den Flyvende Hollænder, instrueret af Kasper Holten. På baggrund af den anmelderroste præsentation blev han efterfølgende udnævnt som æresmedlem af Richard Wagner Association i Saarland. I 2014 sang han rollen som Sancho Panza i Den Jyske Operas opsætning af Don Quichotte.

Olafur Sigurdarson synger rollen som Oberst i Brødre.

Download foto

Far (Michael og Jamies far)
Jakob Christian Zethner

Udvalg af engagementer på Den Jyske Opera:

Far i Brødre ('17)
Raimondo Bidebent i Lucia di Lammermoor ('14)
Bartolo i Figaros bryllup ('12)
Basilio i Barberen i Sevilla ('11)
Billy Jackrabbitt og José Castro i Pigen fra Vesten ('09)
Doktor Grenvil i La Traviata ('09)
Sarastro og 2. harniskklædte i Tryllefløjten ('08)

Jakob Christian Zethner er uddannet i Ungarn ved Franz Liszt Akademiet, i Danmark ved Det Jyske Musikkonservatorium og i England på The National Opera Studio. Fik sin debut som solist i 1998, og som operasanger i 1996 som Collatinus i Brittens Rape of Lucretia på Aldeburgh Festivalen i England. Siden har han sunget et væld af roller på operascener i England, Danmark, Italien, Sverige, Norge, Frankrig og Tyskland - blandt andet på Teatro Regio Torino, Det Kgl. Teater, Den Norske Opera og Opera de versailles. Har som solist en lang række engagementer på Den Jyske Opera bag sig blandt andet i La Traviata ('09), Schweigsame Frau ('00), Barberen i Sevilla  ('12), Falstaff  ('04), og senest som Raimondo i Lucia di Lammermoor ('13). Jakob Christian Zethner er også aktiv som koncertsanger både i Danmark og internationalt, hvor han blandt andet har optrådt med DR SymfoniOrksetret, Malmø SymfoniOrkester, Det Norske Kammerkor og det Hollandske Radioorkester på Conzertgebouw.

Jakob Christian Zethner synger rollen som Michael og Jamies far i Brødre.

Download foto

Mor (Michael og Jamies mor)
Anne Margrethe Dahl

Engagementer på Den Jyske Opera:

Mor i Brødre ('17)
Grevinden i Figaros bryllup ('96)
Mimi i La Bohéme ('95)
Gilda i Rigoletto ('93)
Marguerite i Faust ('91)

Danske Anne Margrethe Dahl er uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Hun indledte sin karriere i 1991 på Den Jyske Opera, og i 1999 blev hun fast tilknyttet Det Kongelige Teater. Anne Margrethe Dahl har sunget roller som Donna Anna, Nattens Dronning i Tryllefløjten, Mimi og Musetta i La Bohème, Woglinde i Valkyrien og Violetta i La Traviata. I 2008 blev hun forstander for Opera-akademiet på Den Kongelige Opera.

Anne Margrethe Dahl synger rollen som Michael og Jamies mor i Brødre.

Download foto

Kor
Den Jyske Operas Kor

Udvalg af engagementer på Den Jyske Opera:

Brus og bobler ('18)
Brødre ('17)
70 års opera ('17)
Askepot ('16)
I puritani ('16)

Den Jyske Operas Kor består af 24 sangere. Korets primære opgave er at medvirke i Den Jyske Operas operaforestillinger i hele Danmark. Koret kan også opleves i sceniske operakoncerter og koncerter med klaver. Koret samarbejder herudover bl.a. med landets symfoniorkestre - heriblandt landsdelsorkestrene - og andre ensembler om filharmoniske koncerter, både alene og sammen med dygtige amatørkor.

Download foto og læs mere om koret

Orkester
Aarhus Symfoniorkester

Aarhus Symfoniorkester

.