PREMIERE: 4. februar 2017
SPILLESTED: Musikhuset Aarhus
Spilledage: 4.-8. februar 2017

Fakta

Ny opera i 2 akter
Baseret på Janne Tellers prisbelønnede ungdomsroman Intet
Synges på dansk med danske overtekster

Musik
David Bruce

Librettist (tekst)
Glyn Maxwell

Uropførelse
25. februar 2016 i Glyndebourne, Storbritannien

Varighed
Ca. 2 timer og 15 minutter:
1. akt 1 time 10 minutter
Pause 20 minutter
2. akt 45 minutter

Introduktion
45 min. før hver forestilling

Målgruppe
For familier med børn fra 12 år

Billedgalleri
klik her

Billetsalg

Alm. løssalg til følgende forestillinger i Musikhuset Aarhus
4. februar 2017 kl. 19.30
5. februar 2017 kl. 15.00
8. februar 2017 kl. 19.30

Billet fra kr. 295,- Unge under 25 år kr. 150,-

Køb billet i Musikhuset Aarhus tlf. 89 40 40 40 
>> Køb online

2plus rabat
Få 50 kr. i rabat pr. billet ved køb af mere end én forestilling i Musikhuset Aarhus
>> Køb billet
 
Skoleforestilling
7. februar 2017 / Udsolgt

Janne Tellers ungdomsroman "Intet" som opera

Som en del af Aarhus Europæisk Kulturhovedstad 2017 præsenterer Den Jyske Opera den danske operapremiere på Janne Tellers prisbelønnede, danske ungdomsroman Intet.

Handlingen
Intet er historien om en ung drengs mislykkede forsøg på at finde mening i selve eksistensen og om de katastrofale anstrengelser hans klassekammerater gør for at overbevise ham om, at han ikke bør give afkald på livet. 

Unge talenter på scenen
Når forestillingen opføres på Den Jyske Opera i 2017 er det udover solisterne med 60 unge sang- og orkestertalenter fra Den Jyske Operas talenthold TalentU og Det Jyske Musikkonservatorium. Operaen er komponeret af David Bruce.

Værket er bestilt i et samarbejde mellem Glyndebourne og Royal Opera House, Covent Garden.

Kom tættere på forestillingen
Vil du gerne vide mere om historien, karaktererne, komponisten m.m. så klik her


Anmeldelser

"Forestillingen har fra første færd en forbløffende intensitet og sammenhængskraft og er en stor triumf for Den Jyske Opera og dens talentudvikling." Kristeligt Dagblad.


Århus Stiftstidende


Kristeligt Dagblad


Politiken

Læs mere


Videofotograf, lyd og redigering: Jacob Nielsen/VISUAL CLASSICS


Billedgalleri

Fotograf Kåre Viemose. 'Intet', Den Jyske Opera 2017


Gratis introduktioner

45 minutter før hver forestilling tilbyder vi gratis introduktioner til alle interesserede i Musikhuset Aarhus. Her kan du høre mere om musikken, handlingen, sangere m.m.

Når du ankommer kan du orientere dig på Musikhusets informationsskærme om, hvor introduktionerne foregår.

Tidspunkter for introduktioner
4. februar kl. 18.45
5. februar kl. 14.15
8. februar kl. 18.45


Hør Mathias Hedegaard synge fra 'Intet' og fortælle om karakteren Pierre

Videofotograf, lyd og redigering: Jacob Nielsen


HOLDET BAG

Komponist
David Bruce

Engagementer på Den Jyske Opera:

Komponist Intet ('17)

David Bruce er født 1970 i Connecticut og opvokset i England. Han har komponeret orkesterværker og kammeropera. Nothing, som er den engelske titel på Intet, er hans første opera.

Kammeroperaen The Firework Maker's Daughter (baseret på ungdomsroman af Philip Pullman) turnerede i Storbritannien og New York i 2013 og blev nomineret til både the British Composer Awards og the 2014 Olivier Awards for Best New Opera Production. 

Intet er komponeret af David Bruce og librettist Glyn Maxwell, som også var med i teamet bag The Firework Maker’s Daughter. Intet mixer skolegårdens råb, latter og grusomhed med både dybe øjeblikke og øjeblikke med vild energi, hvor klassens gruppementalitet får det moralske kompas på afveje. 

Librettist
Glyn Maxwell

Engagementer på Den Jyske Opera:

 

Librettist Intet ('17)

Glyn Maxwell er digter, dramatiker og librettist. Født i England i 1962.

Som librettist debuterede Glyn ved Royal Opera House i 2014 med kammeroperaen The Firework Maker’s Daughter, inspireret af Philip Pullmans ungdomsroman, komponeret af David Bruce og nomineret til en Olivier Award i kategorien Best New Opera.

I 2014 modtog Glyn Cholmondeley-prisen fra den britiske forfatterforening Society of Authors for sine digteriske bedrifter.

I øjeblikket opføres Glyns fortolkning af Karen Blixens Babettes Gæstebud på teatret The Print Room i London.

glynmaxwell.com

Dansk oversættelse
Jesper Bræstrup Karlsen

Engagementer på Den Jyske Opera:

 

Oversætter på Intet ('17)

Librettist på børneoperaen Det er så sandt, som det er løgn ('09)

Librettist på børneoperaen Tryllefløjten ('02/03)

Librettist på børneoperaen Det Forjættede Land ('01/02)

Jesper Bræstrup Karlsen arbejder som dramaturgisk konsulent, skuespiller og instruktør, men er mest kendt for sin omfattende produktion af både børneteater og opera.
Indenfor børneteater har han blandt andet skrevet Plukfisk til egnspillet på Bornholm i 1992, Rigor Mortis til Aarhus Festuge i 1998 og Hamlet frit efter William Shakespeare i en gendigtning for børn til Det Lille Turnéteater i 1999 – forestillingen blev nomineret til en Reumert for årets bedste børneteaterforestilling og er efterfølgende blevet oversat til tysk, engelsk og japansk. Hertil Jesus fra Nazareth til Teatret Zeppelin i 2000, Unna og Rejsen til Havets Mor til Egnsteatret Masken i 2001 og Nikio og Den Store Samurai til Zangenbergs Teater, der i 2004 vandt en Reumert-pris for årets bedste børneteaterforestilling.
Blandt børneoperaer kan nævnes Skyggen af Mozart til Aalborg Opera Festival i 2006, Hvileløs en libretto til Den Anden Opera i 2006 med musik af Ture Larsen og Stillevejsbump, som er en Opera-lydbilledbog med tekst. 

Jesper Bræstup Karlsen skrev Hjelm og Gidsel-en historie i virkeligheden til Holbæk Teater. Sidstnævnte forestilling vandt Reumert-prisen 2008 for årets bedste børne- og ungdomsteaterforestilling. Hans forestilling 69-en rockteaterkoncert kunne opleves i efteråret 2009 i Musikhuset Aarhus.

Priser og legater:
Jesper Bræstrup Karlsen blev tildelt Statens Kunstfonds toårige igangsætningsstipendium i 2000 og modtog Reumert-prisen for henholdsvis årets bedste børneteaterforestilling i 2004 og årets bedste børne- og ungdomsteaterforestilling i 2008.

Dirigent
Søren Kinch Hansen

Engagementer på Den Jyske Opera:

 

Dirigent på:

Intet ('17)

La Traviata (09/10)

Jeppe på Bjerget (08/09)

Årstidsbilleder (07/08)

Den Reumertbelønnede Skriftestolen (06/07)

Opera Galla (04/05)

Eugen Onegin (03/04)

Peter Grimes (00/01)

Anatomisk opera (99/00)

Kærlighed og Forræderi (97/98)

Flagermusen (93/94)

 

Kunstnerisk leder af Den Jyske Operas Kor 2003-2011

Søren K. Hansen har gennem de sidste 20 år været fast dirigent for Vokalensemblet GAIA, der er kendt som et af de bedste kor i Danmark. Han er desuden fast dirigent for Århus Sinfonietta og ansat som docent i kor- og ensembleledelse ved Det Jyske Musikkonservatorium. 
Han har i forbindelse med sit freelancearbejde blandt andet dirigeret de danske landsdelsorkestre, Ensemble 2000, vokalgruppen Ars Nova, Pro Corona Canada og det danske samt det svenske radiokor.
Som operadirigent har han ofte beskæftiget sig med det ældre, sjældent hørte repertoire eller det helt nyskrevne, og har på Den Jyske Opera stået for flere opførelser af ny musikdramatik. Indenfor det klassiske operarepertoire har han dirigeret opsætninger af blandt andet Monteverdis Poppeas Kroning og Saint-Saëns Samson et Delilah.
Instruktør
Bijan Sheibani

Engagementer på Den Jyske Opera:

 

Instruktør Intet ('17)

Bijan Sheibani er teater- og operainstruktør. Født i England i 1979.

Bijan har instrueret operaerne The Virtues of Things (’14/15) og Through His Teeth (’13/14) på Royal Opera House samt Tarantula in Petrol Blue på Aldeburgh (’09/10).

Fra 2007-2010 var Bijan kunstnerisk chef i turnevirksomheden. Efterfølgende var han associate director på Royal National Theatre fra 2010-2015.

I 2008 vandt Bijan en Olivier Award for forestillingen Gone Too Far! i kategorien Outstanding Achievement in an Affiliate Theatre og var nomineret i samme kategori med forestillingen The Brothers Size. I 2010 var Bijan nomineret i kategorien Best Director for forestillingen Our Class.

I 2015 instruerede han kortfilmen Groove is in the heart i samarbejde med bl.a. The Guardian.

Scenograf og kostumedesigner
Giles Cadle

Engagementer på Den Jyske Opera:

 

Scenograf Intet ('17)

Giles Cadle er scenograf og kostumedesigner.

Giles står bag en lang række opera-scenografier, heriblandt Rusalka på Det Kongelige Teater i 2008, Hoffmans Eventyr i Bayerische Staatsoper i 2011 og – i samarbejde med instruktøren Bijan Sheibani - Virtues of Things på Royal Opera House i London 2015.

Giles Cadle står bag en ligeså lang række teaterscenografier i bl.a. England, Tyskland og USA. I 2005 vandt han en Olivier Award i kategorien Best Set Design for forestillingen His Dark Materials, et teaterstykke baseret på Philip Pullmans ungdomsfantasy-trilogi Det Gyldne Kompas.

Koreograf
Aline David

Engagementer på Den Jyske Opera:

 

Koreograf Intet ('17)

Alines første produktion som koreograf var på Det Kongelige Teater i 2005 med operaen Stormen (baseret på Shakespeare-stykket af samme navn) hvor hun assisterede koreografen Aletta Collins.

Sidenhen har Aline arbejdet med en lang række produktioner, både teater og opera, både i England og i resten af verden. Hun har bl.a. arbejdet flere gange med forestillinger på Shakespeare’s Globe, Royal Opera House og Glyndebourne.

Første gang Aline samarbejdede med Bijan Sheibani var på den prisbelønnede forestilling Gone Too Far!

Lysdesigner
Paule Constable

Engagementer på Den Jyske Opera:

 

Lysdesigner Intet ('17)

Paules omfattende operaproduktion tæller blandt andet lysdesign på forestillinger i Royal Opera House, Glyndebourne, Metropolitan Opera, Welsh National Opera og for adskillige operahuse rundt omkring i verden, f.eks. i Paris, Salzburg, Berlin og Bruxelles.

Hun arbejder også hyppigt med lysdesign på teaterforestillinger, bl.a. på National Theatre i London. Paules lysdesign bliver ofte nomineret og prisbelønnet: Hun har bl.a. vundet fire Olivier Awards for bedste lysdesign mellem 2005-2013. I 2011 og 2015 vandt Paule en Tony Award for bedste lysdesign, henholdsvis for forestillingerne War Horse og The Curious Incident of the Dog in the Night-Time.


pauleconstable.com

Assisterende instruktør
Robert Bøgelund Vinther

Udvalg af engagementer på Den Jyske Opera som instruktør:

 

Figaros bryllup (udfra Jan Maagaards oplæg fra 2006) ('12)

Børneoperaen Det er så sandt, som det er løgn (08/09)

Cavalleria Rusticana og Bajadser (05/06)

 

Udvalg af engagement på Den Jyske Opera som sanger:

 

Normanno i Lucia di Lammermoor ('14)

Sciarrone i Tosca ('13)

Melot i Tristan og Isolde ('12)

Masetto i Don Juan ('12)

Sid i Pigen fra Vesten ('09)

Marquis d'Obigny i La Traviata ('09)

Monostatos i Tryllefløjten (08/09)

 

Har tidligere været fastansat bas ved Den Jyske Operas Kor

 

 

 

Robert Bøgelund Vinther sang énmandsoperaen El Cimmaron på Den Anden Opera i København og har sunget Aeneas i Dido og Aeneas på Den Fynske Opera.
Han har blandt andet instrueret Baggårdsopera i samarbejde med kulturselskabet Swung, Schiarrinos Lohengrin i samarbejde med SPOR-festivalen og Aarhus Sinfonietta samt Kuhlaus Røverborgen i samarbejde med Aarhus Kammeropera.
På Det Jyske Musikkonservatorium har han instrueret Den fiffige lille ræv af Janácek, Albert Herring og Tiggeroperaen af Britten, QuadrOpera - en produktion med fire enaktere: A Hand of Bridge af Samuel Barber, In a Garden af Meyer Kupferman, 7. december 1941 af Olov Olofsson og Den Grimme Ælling af Bent Fabricius. I 2011 instruerede han Dido og Aeneas af Purcell og i januar 2013 Mahagonny - Songspiel af Kurt Weill og Pauline Viardots Askepot.

På Den Jyske Opera har han været instruktørassistent for Uwe Schwarz - Madama Butterfly, Jonathan Miller - Fidelio og Troels Kold - La Boheme med Angela Gheorghiu og Roberto Alagna.

 

MEDVIRKENDE

Agnes
Sofie Elkjær Jensen

Engagementer på Den Jyske Opera:

 

Agnes i Intet ('17)

Uddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og Operaakademiet. Sofie er fast ansat som solist på Det Kongelige Teater, hvor hun blandt andet har indtaget roller som Frasquita i Carmen og Leonora i Maskarade. Hun har modtaget en række priser for sit arbejde, herunder Folmer Jensens Musiklegat i 2014 - samme år som hun blev Reumert-nomineret som Årets Sanger. Vandt også 1.prisen og publikumsprisen i Operaens Venners talentkonkurrence for Unge Sangere. Rollen som Agnes i Intet er Sofies debut på Den Jyske Opera.

sofiejensen.com

Pierre
Mathias Hedegaard

Engagementer på Den Jyske Opera:

 

Pierre Anthon Intet ('17)

André i Snehvides Spejl ('11)

Narcissus i Narcissus og Ekko (10)

Gastone i La Traviata (10)

Trin i Pigen fra Vesten (10)

Mathias Hedegaard er uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i 2004 og Operaakademiet i 2007 ved professor Kirsten Buhl Møller. Han debuterede på Det Kongelige Teater som Gastone i La Traviata i 2006 og sang senere samme år med stor succes dobbeltrollen som Daniel/Verner i uropførelsen af Hvidtfeldt Nielsens Edens Gave på Aarhus Sommeropera. Han har siden blandt andet sunget Male Chorus i Brittens Lucretia på Takkelloftet, Acis i Händels Acis and Galatea på operaen i Innsbruck og titelrollen i Monteverdis Orfeus på Hofteatret i København.

Herudover har han optrådt som solist med landsdelsorkestrene og med blandt andet DR Radiosymfoniorkestret, Helsingborg Symfoniorkester, Concerto Copenhagen, Leipziger Kammerorchester og det anerkendte barokensemble De Nederlandse Bachvereniging i værker som Messias, Juleoratoriet,Skabelsen, Matthæuspassionen og Mozarts Requiem

Mathias Hedegaard modtog Edith Allers Mindelegat i 2001, Gladsaxe Musikpris, Leonie Sonning Musikfonds Stipendiat og Aksel Schiøtz Prisen i 2006 samt Musikanmelderringens Kunstnerpris i 2007.

Johan
Daniel Carlsson

Engagementer på Den Jyske Opera:

 

Johan i Intet ('17)

Daniel Carlsson er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi og er en meget efterspurgt solist i både Danmark og Sverige. Han har blandt andet optrådt som solist i J. S. Bach Kantaten med Trinitatis Cantory og dirigenten Per Enevold og i Bachs Johannes Passion. Rollen som Johan i Intet er Carlssons debut på Den Jyske Opera.

Karl
Jakob Vad

Engagementer på Den Jyske Opera:

 

Karl i Intet ('17)

Jakob Vad er uddannet på Det Kongelige Musikkonservatorium og Operaakademiet i København. Han fik sin debut på Det Kongelige Teater i København i rollen som Lakaj i Ariadne på Naxos i 2009 og har siden optrådt i både i ind- og udland, hvor han blandt andet har sunget operapartier som Albert i Werther i Rusland og Papageno i Tryllefløjten i Spanien.
Jakob blev i 2014 udnævnt til årets operatalent ved Copenhagen Opera Festival 2014 og har herudover modtaget flere legater, herunder den prestigefyldte Richard Wagner Scholarship på Bayreuth Festival og Van Hauns Prize. Rollen som Karl i Intet er Jakob Vads debut på Den Jyske Opera.

jakobvad.dk

Ursula
Johanne Højlund

Engagementer på Den Jyske Opera:

 

Ursula i Intet ('17)

Tisbe i Askepot ('16)

Johanne Højlund er uddannet i København og har på Operaakademiet bl.a. sunget Dinah i Trouble in Tahiti, Cornelia i Giulio Cesare og Olga i Eugene Onegin. Dertil kommer Kate Pinkerton i Madama Butterfly på Det Kongelige Teater, Maddalena i Rigoletto på Schlossoper Haldenstein og hovedrollen Lucy i Er Gud hjemme? på Operaen i Midten. Johanne havde sin debut på Den Jyske Opera i 2016, hvor hun sang rollen som Tisbe i Askepot. 

Orkester
Orkester

Aarhus Symfoniorkester

Orkestertalenter fra Det Jyske Musikkonservatorium

 

Kor
Kor

Sangere fra Den Jyske Operas talenthold TalentU

Sangere fra Det Jyske Musikkonservatorium

TalentU er Den Jyske Operas treårige talentprogram for unge i alderen 15-22 år. TalentU er støttet af Statens Kunstfond og Det Obelske Familiefond og har pt. optaget 18 unge. De unge får træning i sang, drama, koreografi, scenisk nærvær og improvisation. Alt hvad de lærer, bruger de løbende, når de medvirker i store og små produktioner. Intet er den første produktion TalentU medvirker i.

Læs mere