del med andre

Figaros bryllup

Personerne i Figaros bryllup

Grev Almaviva  
Residerer på sit slot uden for Sevilla og fik i Barberen i Sevilla hjælp af Figaro til at bortføre Bartolos myndling, Rosina, som nu er hans hustru. Nu skal også Figaro giftes, men greven, en selvoptaget, humørsvingende herskertype, vil i seng med Figaros tilkommende, kammerpigen Susanna, selv om han i alles påhør har afstået fra sin feudale ret til at tilbringe bryllupsnatten med en brud i sit tyende.  

Grevinde Almaviva  
Ikke adelig, men i besiddelse af en menneskelig adel hendes gemal savner. Passionen i hendes parforhold er blegnet, men det afhjælpes af den purunge page, Cherubino, der giver hendes tilværelse et erotisk krydderi. Sin mands rent fysiske interesse for Susanna er hun helt på det rene med.  

Figaro  
Den tidligere barber i Sevilla er nu blevet grev Almavivas personlige tjener. Hans taknemlighed over grevens hjælp med det kommende bryllup forsvinder dog, da Susanna gør ham klart, hvad der ligger bag. Figaro sværger, at han vil overliste greven.  

Susanna  
En kvinde af folket, i familie med slottets gartner, Antonio. På sin vis operaens hovedperson, mere snu end sin tilkommende, handlekraftig og temperamentsfuld, styret af fornuft snarere end af følelser. Hun elsker Figaro, men både greven og Marcellina prøver at stille sig i vejen for brylluppet.

Cherubino  
Adelig teenager og page, en dreng i puberteten, før stemmen går i overgang. Voldsomt tiltrukket af kvinder, alle kvinder, en Don Juan i svøb, og for greven en højst uvelkommen konkurrent. Da greven flirter med gartner Antonios unge datter, Barbarina, overrasker han Cherubino i samme ærinde, og beslutter at skaffe sig af med ham ved at mønstre ham som soldat i sin milits.  

Marcellina  
Bartolos mangeårige husbestyrerinde har lånt Figaro penge, og gældsbeviset giver hende ret til ægteskab i tilfælde af manglende tilbagebetaling. Figaro kan ikke betale. Men så afslører et modermærke med ét, at Figaro er hendes og Bartolos uægte søn.    

Bartolo  
Bærer nag til Figaro, fordi han i ledtog med grev Almaviva bortførte Rosina. Med Marcellinas gældsbevis i hånden øjner han muligheden for hævn.  

Basilio  
Musiklærer på slottet, men mere optaget af intriger og rollen som rygtesmed end af musik.  

Don Curzio  
Notar, jurist, meget imponeret af sin egen status. Skal dømme i tvisten mellem Figaro og Marcellina  

Antonio  
Slottets gartner, der elsker sine blomster, men også en tår over tørsten.  

Barbarina  
Antonios durkdrevne teenage-datter som, trods standsforskellen, er vildt forelsket i Cherubino.

Fakta

Komisk opera i 4 akter
Opføres på italiensk med danske overtekster
Musik: Wolfgang Amadeus Mozart
Libretto: Lorenzo da Ponte
Førsteopførelse 1. maj 1786 på Burgtheater i Wien

Varighed Ca. 3 timer inkl. pause

Holdet bag

Musikalsk ledelse Per-Otto Johansson
Iscenesættelse Robert Bøgelund Vinther  efter forlæg af Jan Maagaards iscenesættelse fra 2006
Scenografi Peter Schulz
Kostumer Lars Andersen

Den Jyske Opera
Musikhuset Aarhus
Skovgaardsgade 2C
8000 Aarhus C
Tlf. 89 40 91 10
post(at)jyske-opera.dk

følg os