del med andre

Navn: Roberto Alagna
Dette foto kan downloades til trykbrug. Klik på fotoet og gem den store version.
Dette foto kan downloades til trykbrug. Klik på fotoet og gem den store version.
Titel: Tenor
Beskrivelse:

Synger i sæson 08/09 på Den Jyske Opera:
Koncert i Symfonisk Sal d. 17. maj 2009

Roberto Alagna er født i Frankrig af sicilianske forældre. Efter studier i Paris vandt han i 1988 som 24-årig førsteprisen i Luciano Pavarotti International Competition i Philadelphia, USA og fik sin sceniske debut som Alfredo i La Traviata med Glyndebourne Touring Opera samme år. Dette førte til roller ved flere store operahuse, og han debuterede i rollen som Alfredo ved La Scala i Milano i 1990. Partiet som Rodolfo i La Bohème er ligesom Alfredo i La Traviata også blevet et af hans glanspartier, som han har sunget ved Opéra Monte Carlo, på La Scala og på Liceu Òpera Barcelona, og han debuterede i denne rolle ved Royal Opera House Covent Garden i London i 1992 og på the Metropolitan Opera i New York i 1996. Siden da har han sunget på alle de betydende operascener.

Repertoiret omfatter derudover Verdis Rigoletto, Macbeth, Trubaduren og Simon Boccanegra, Donizettis Elskovsdrikken, Lucia di Lammermoor og Roberto Devereux, Gounods Faust og Roméo et Juliette, Mascagnis L'Amico Fritz, Bizets Carmen, Leoncavallos Bajadser, Puccinis La Rondine og Tosca, Massenets Werther samt Offenbachs Hoffmanns Eventyr.

Roberto Alagna fik fremragende anmeldelser for sin Roméo i Roméo et Juliette på Covent Garden i 1994. I 2000 sang han og hustruen Angela Gheorghiu titelpartierne i samme opera ved genåbningen af Covent Garden, en præstation, der blev betegnet som "enestående" og "i særklasse" af The Evening Standard, mens The Times roste den store udvikling Alagna havde gennemgået.

Roberto Alagna sang Radamès ved åbningsforestillingen i sæson 2006-07 på La Scala i en nyopsætning af Verdis Aida. I 2007 sang han igen Radamès i Aida og Pinkerton i Madama Butterfly på the Metropolitan Opera. Opsætningen af Roméo et Juliette i 2007 med Alagna og Anna Netrebko blev transmitteret af the Metropolitan Opera til biografer over hele verden.

Ikke kun de store scener og verdensberømmelsen optager Alagna, men også det mere sjældent opførte repertoire bl.a. med titelrollen i operaen Fiesque af Lalo (2006) og La Jongleur de Notre-Dame af Massenet (2007). Komponisten Vladimir Cosma har skrevet rollen som Marius i Marius et Fanny direkte til Roberto Alagna med premiere på Opéra Municipal de Marseille 2007, og hans bror David Alagna skrev operaen Le Dernier Jour d’un Condamné til ham, også i 2007.

Senest har han i 2009 sunget Manrico i Verdis Trubaduren på Covent Garden og Canio i Bajadser på the Metropolitan Opera.

Antallet af cd- og dvd-indspilninger er imponerende og omfatter mere end 40 indspilninger. På cd bl.a. operaerne La Bohème, La Rondine, Roméo et Juliette, Gianni Schicchi, Manon og Tosca (alle med Angela Gheorghiu). Endvidere kendte og mindre kendte tenorarier og duetter sammen med Angela Gheorghiu, Our Christmas Songs for You med Kiri Te Kanawa, Sacred Arias, en live-optagelse af Verdis Requiem med Berliner Philharmonikerne og senest en cd med sicilianske folkesange. På dvd findes bl.a. Elskovsdrikken, Aida, Cyrano de Bergerac og Tosca.

Roberto Alagna har modtaget en lang række priser: Chevalier de la Legion d'Honneur (2008), den højeste orden i Frankrig indstiftet af Napoleon, 'La Medalje Vermeil de la Ville de Paris' (2001) overrakt af Paris' borgmester, Jean Tibéri, den højeste udmærkelse borgmesteren kan tildele en fransk statsborger, Lyric Artist of the Year (1997), Chevalier de l'Ordre des Arts et Lettres (1996) og Laurence Olivier Award for Outstanding Achievement in Opera (1995) modtaget for partiet som Roméo.

Roberto Alagnas planer for de kommende sæsoner er partier i operaerne Andrea Chenier af Umberto Giordano, Cavalleria Rusticana af Pietro Mascagni, Le Cid af Jules Massenet og turné med en række af de sicilianske folkesange, han netop har udgivet på cd’en ”Sicilien”.

 

 

 

 

   
Back

Den Jyske Opera
Musikhuset Aarhus
Skovgaardsgade 2C
8000 Aarhus C
Tlf. 89 40 91 10
post(at)jyske-opera.dk

følg os