del med andre

Navn: Giancarlo Andretta
Dette foto kan downloades til trykbrug. Klik på fotoet og gem den store version.
Titel: Dirigent
Beskrivelse:

Født:
1962, Italien

Udannelse:
Uddannet i Italien i klaver, orgel og komposition og siden hen i Wien i orkesterledelse og korrepetition.

Engagement på Den Jyske Opera i sæson 09/10:
Dirigent på Stjernekoncert maj 2010 med Nino Machaidze

Tidligere engagementer på Den Jyske Opera:
Dirigent på:
Elskovsdrikken (08/09)
Fidelio (07/08)
Verdis Requiem med Aarhus symfoniorkester og Den Jyske Operas Kor (07/08)

Andre engagementer m.m.:
I september 2003 tiltrådte Giancarlo Andretta som chefdirigent hos Aarhus Symfoniorkester, og han har nu som den første dirigent i orkestrets historie forlænget sin kontrakt for tredje gang frem til 2012. Han har markeret sig fornemt både inden for opera og orkesterledelse herhjemme hos landsdelsorkestrene og på Det Kongelige Teater. På Operaen i København har han senest dirigeret repremieren på La Traviata og Rossinis Tyrken i Italien i 2009. I udlandet har han gæstet operahuse blandt andet i Berlin, Göteborg, Helsinki, Lissabon og Prag, ligesom han har dirigeret i koncertsale i bl.a. Wien, Athen, Dresden og Budapest.
Han har afholdt flere masterclasses, blandt andet i København, og han har gennem flere år været gæsteprofessor i klaver og korrepetition ved Musikakademiet i Wien. I 2005 blev han tillige udnævnt til professor i direktion ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Af tidligere faste engagementer kan nævnes chefdirigent på operaen i Graz i Østrig (94-96), chefdirigent og kunstnerisk leder af Orchestra del Teatro Olimpico i Vicenza (1996-2003) samt chefdirigent for Orchestra Filarmonia Veneta (1999-2001). Han har ligeledes været dirigent på adskillige cd-produktioner.

Giancarlo Andretta fejrede i februar 2008 stor triumf på GöteborgsOperan med opsætningen af Verdis Macbeth. Den samlede svenske anmelderskare var begejstret, og i Dagens Nyheter d. 4. feb. kunne læses; “…alt dette er muligt takket være aftenens fremragende dirigent, Giancarlo Andrettas sjældent hørte “verdianske” intimitet. Han dirigerede med de fineste og mest stemningsfulde sotto voce-nuancer, jeg længe har hørt på en operascene.“ Samarbejdet med GöteborgsOperan er nu kulmineret med Giancarlo Andrettas udnævnelse til 1. gæstedirigent ved operaen fra sommeren 2010.

Priser og legater:
Giancarlo Andretta modtog i 1989 Würdigungspreis af det Østrigske Ministerium for Videnskab og Forskning og Kunsstipendium af Wiens Musikakademi.

Opdateret maj 2010

   
Back

Den Jyske Opera
Musikhuset Aarhus
Skovgaardsgade 2C
8000 Aarhus C
Tlf. 89 40 91 10
post(at)jyske-opera.dk

følg os