del med andre

Jenufa

En smuk, ung kvinde skamferet for livet.
Et barn født i hemmelighed og myrdet.
En familie fuld af løgne.  

Jenufa handler om en kvinde, der tilgiver alt af kærlighed og selv skaber en mening med sit ødelagte liv.

Efter opførelsen af Janáceks Katja Kabanova (’13) præsenterer Den Jyske Opera nu Janáceks tredje opera, Jenufa, et mesterværk baseret på skuespillet ”Hendes steddatter” af Gabriela Preissová. 

Leoš Janácek er den tjekkiske Puccini, en af de største operakomponister nogensinde. Janáceks gribende musik er baseret på folkemelodier fra hans hjemland og kombinerer skønhed og psykologisk kraft i nogle af de mest intense dramatiske oplevelser i opera.


Co-produktion

Jenufa er en co-produktion mellem Den Jyske Opera og Scottish Opera.


Om dirigenter, instruktør og scenograf

Dirigent Jaroslav Kyzlink. Dirigerede Janáceks Katja Kabanova ('13) og den reumert-vindende Die tote Stadt (’10) på Den Jyske Opera. Kyzlink er uddannet på Janácek konservatoriet i Tjekkiet, og med en særlig forkærlighed for værker af Leoš Janácek har han dedikeret tid til at fortolke både kammermusik og korværker af den kendte tjekkiske komponist. Af Janáceks operaer har han i andre operahuse dirigeret Katja Kabanova, Jenufa og Šarka.

Instruktør Annilese Miskimmon. Den Jyske Operas operachef Annilese Miskimmon debuterede på Den Jyske Opera med de anmelderroste Katja Kabanova ('13) og Don Quichotte ('14). Miskimmon har et internationalt ry for at genopdage sjældent opførte værker og formidle dem til et bredt publikum og fortsætter her rækken med Janáceks Jenufa.

Scenograf Nicky Shaw. Annilese Miskimmon fortsætter samarbejdet med Nicky Shaw, som også var scenograf på Don Quichotte ('14) og Katja Kabanova ('13). Nicky Shaw er kendt for den fine skønhed i sit design af scenografi og kostumer.

Mark Jonathan har designet lys til skuespil, musicals, opera og balletter for verdens førende kompagnier i Storbritannien, USA, Frankrig, Belgien, Tyskland, Finland, Italien, Østrig, Sydafrika, Israel, Kina og Japan. Han arbejder regelmæssigt med Annilese Miskimmon og Nicky Shaw, senest på Don Quichotte på Den Jyske Opera ('14).

Fakta

Uropført i Brno, 21. januar 1904
Komponist og librettist Leos Janácek

Opføres på tjekkisk med danske overtekster

Holdet bag

Dirigent Jaroslav Kyzlink
Instruktør Annilese Miskimmon
Scenograf Nicky Shaw  
Lysdesigner Mark Jonathan

Medvirkende

Den Jyske Operas solister
Den Jyske Operas Kor
Aarhus Symfoniorkester 

Spilledatoer

Musikhuset Aarhus, Store Sal
Torsdag 20. august 2015 kl. 19.30 
Lørdag 22. august 2015 kl. 15.00 
Mandag 24. august 2015 kl. 19.30

Køb billet her

Billetsalg

Køb billet her

Billetpriser fra kr. 415-675

Den Jyske Opera
Musikhuset Aarhus
Skovgaardsgade 2C
8000 Aarhus C
Tlf. 89 40 91 10
post(at)jyske-opera.dk

følg os