PREMIERE: 15. oktober 2017
SPILLESTED: Opføres i 13 byer landet over
TURNÉ TIL: 21. november 2017

Fakta

Ny opera for børn

Musik G. Rossini / Branko Djordjevic

Tekst Birthe Bonde Niilonen og Birgitte Holt Nielsen

Varighed ca. 45 minutter

Målgruppe For børn fra 5-10 år

Anmeldelser
Klik her

For skoler
Skolematerialer

Billedgalleri
Klik her

Billetsalg

Danmarksturné: 

Se turneplan og køb billetter her

Billetsalg for skoler
Klik her

Hug en hæl og klip en tå

Den Jyske Opera byder på den nyskrevne børneopera for børn fra 5 år 'Hug en hæl og klip en tå'.

'Hug en hæl op klip en tå' er en sjov eventyropera, men den handler også om ægte følelser og vigtige temaer i børns liv: Søskendejalousi, forældreambitioner på deres børns vegne, og følelsen af ikke at være god nok. Operaen leger med Rossinis udgave af Askepot, men byder på sit helt eget persongalleri. 

"I 'Hug en hæl og klip en tå' leger vi med eventyret om Askepot og operaen Askepot. Her er ingen Disney-agtig Askepotfigur og kun en enkelt lille mus i vores historie. Men temaet om tre sammenbragte søstre og deres modstridende drømme og længsler foldes ud på sjov og rørende vis, underbygget af Rossinis fængende og sprudlende musik. 
I 'Hug en hæl og klip en tå' mødes børn og opera i øjenhøjde og forestillingen er derfor en rigtig fin indgang til operaens verden.”    
          
Birgitte Holt Nielsen, Den Jyske Opera

Rossinis skønne toner er arrangeret på nye og overraskende måder af Branko Djordjevic, som selv medvirker i forestillingen. 4 operasangere fra Den Jyske Operas Kor medvirker i rollerne som de tre voksne søstre og den gamle mor, der har store opera ambitioner på sine døtres vegne. Den sammenbragte families liv fletter sig på finurlig vis sammen med eventyret om Askepot, men hvem der kommer til at passe skoen til sidst, skal ikke afsløres her. 


Videofotograf, lyd og redigering: Jacob Nielsen/VISUAL CLASSICS


Anmeldelser

"Jeg synes, at det var spændende. Jeg vil gerne til opera igen." Alberte, 8 år i Kjerteminde avis. 

"For et givetvis mestendels ikke (så) operavant børnepublikum må det kompositoriske flet og det velklingende harmonikaspil være et scoop. At vurdere på de børn, jeg så opførelsen med, gik musikken også rent ind. Det gør historien, sangen og skuespillet også." Teateravisen.

Læs mere


Billedgalleri


HOLDET BAG

Instruktør
Birthe Bonde Niilonen

 

Engagementer på Den Jyske Opera:

Instruktør og medforfatter på:

Hug en hæl og klip en tå ('16)

Noas Ark ('10)

 

Instruktør på:

Farmor, fortæl! (05/06)

Orfeus elsker Eurydike (05/06)

Noas Ark (01/02, 02/03 og 03/04)

Det Forjættede land (01/02)

 

Uddannelse:

Uddannet dramaturg fra Århus Universitet i 1987

Andre engagementer m.m.:
Birthe Bonde Niilonen arbejder både som instruktør, skuespiller, dramaturg og foredragsholder.
Hun har instrueret en lang række forestillinger herunder Studenterrevyen i Århus i 1987, sommerspillene Snedronningen ogNattergalen med Sønderjysk Forsøgsscene på Brunlund Slot i Åbenrå i 2002, Profeten Allan på Teater Katapult i 2004, Den lille prik på Randers Egnsteater i 2005, Reading på Teater Katapult i 2008, sommermusicalen Klokkeren fra Notre Dame på Bryrup Friluftsscene og senest Globen Aps på Teater Katapult i januar 2010.
I perioden 1989-96 var hun ansat som skuespiller og forfatter på Kaskadeteateret, hvor hun blandt andet medvirkede i Fuglenes sprog, Heksejagten, To på Spil, Hotel Danmark, Vores Gade, Ammenog Lakajen og Hybenkrigen. I 1997 var hun ansat som skuespiller ved Det lille Teater i København, hvorefter hun frem til 2007 var freelance. Hun har senest medvirket i Teater Katapults AudioMove Produktion i 2009.

Birthe Bonde Niilonen har lavet underholdning og events herunder udformning af synopsis og ansættelser af skuespillere til Middelalderfestivalen i Horsens Kommune. Derudover har hun skabt performances for Vejen Museum og Vejen Kommune samt gadeunderholdning for Kulturhus Århus og Horsens Handelsstandsforening. I perioden 1995-96 var hun kunstnerisk leder af Kaskadeteateret og etablerede i 1997 Pileteatret, hvor hun også fungerede som leder.
Hun har afholdt en lang række kurser i skuespilteknik, fysisk teater og improvisation på Færøerne og har desuden afholdt kurser omkring selvstændig virksomhed, bevidsthedstræning, personlig udvikling og meditation. Som foredragsholder har hun blandt andet lavet oplæg i Kulturministeriet omkring kunstproduktion med titlen Om at lave kunst, Proces eller produkt og oplæg i Nordisk Ministerråd omkring nordisk identitet og kultur.

Opdateret maj 2016

Arrangør og accordeonist
Branko Djordjevic

Engagementer på Den Jyske Opera:

Arrangør og akkordeonist på Hug en hæl og klip en tå ('16)

Arrangør og akkordeonist på Halmhatten og Filttøflen ('12)

Branko Djordjevic er akkordeonist og komponist og har en lang række spændende og roste projekter bag sig. Den serbisk fødte musiker er uddannet som musikerperformer fra Det Fynske Musikkonservatorium med efterfølgende debut fra Solistklassen ved Det Vestjyske Musikkonservatorium. Hans karriere som solist på den internationale scene startede allerede, da han som bare 15-årig vandt en international konkurrence i Italien. Siden har han modtaget en lang række priser i ind- og udland. Senest blev han i 2010 udnævnt til årets Carl Nielsen-kunstner, både for sit talent som solist og komponist.

Opdateret maj 2016

Scenograf og kostumedesigner
Gøje Rostrup

Engagementer på Den Jyske Opera:

Kostumedesigner på Hug en hæl og klip en tå ('16)

Scenograf på Snehvides Spejl (11/12)

Kostumedesigner på West Side Story (91/92)

Kostumedesigner på De Lystige Koner i Windsor (94/95)

 

Uddannelse:

Skolen for Brugskunst (Danmarks Designskole) og Bjørn Ignatius Øckenholts Frederiksbergske Billedkunstskole.

 

Andre engagementer m.m.:

Gøje Rostrup arbejder både med kostumedesign, scenografi og billedkunst.

Hun startede sit arbejde med kostumedesign, da hun efter endt uddannelse som beklædningsformgiver fra Skolen for Brugskunst boede nogle år i Hollywood, Los Angeles. Efter hendes Danmarksdebut med Den Jyske Operas opsætning af West Side Story i 1991 arbejdede hun i en årrække som kostumedesigner på fortrinsvist teaterforestillinger. Hendes kostumedesign har blandt andet kunne opleves i Odysseen, Vinden i Piletræerne og Gösta Berlings Saga på Aarhus Teater samt Billimil og Melampe på Det Kongelige Teater.

De seneste år har Gøje Rostrup arbejdet med både scenografi og kostumedesign til fortrinsvist opera og dans på blandt andet Kongen af Himmelby og Four Note Opera på Den Fynske Opera samtSlangens Paradis og The Butterface på Dansescenen. Hun har ved tidligere lejlighed arbejdet sammen med instruktør Anne Barslev – herunder opsætninger af Orfeus, Dido og Aeneas og senest i sommeren 2010 Don Juan på Valdemar Slot.

Herudover arbejder Gøje Rostrup som billedkunstner og har udstillet stedspecifikke rumlige installationer i blandt andet Udstillingsstedet 19C i Århus, Kastrup Lufthavn og Galleri NB i Viborg.

Priser og legater:

Gøje Rostup vandt 1. prisen ved VK-udstillingen på Vestsjællands Kunstudstilling i 2005 og modtog samme år Marie Langhoffs Legat.

Opdateret maj 2016

Lysdesigner
Ib Asp

Engagementer på Den Jyske Opera:

Lysdesigner på:

70 års opera ('17)

Hug en hæl og klip en tå ('16)

La Bohème ('14)

Figaros bryllup ('12)

Snehvides Spejl ('11)

Barberen i Sevilla ('11)

Die schweigsame Frau ('00)

Salome ('99)

Elektra ('98)

Andre engagementer m.m.:
Ib Asp er fastansat på Den Jyske Opera efter mange år som belysningsmester i Musikhuset Aarhus og lysmester på Svalegangen. Han har blandt andet designet lys til Salome (’01) på Det Kongelige Teater, Elskovsdrikken (’08) på Operaen i Midten,Farvel (’08) på Svalegangen, Kærlighedens Dampe (’09) ogBarberen i Sevilla (’06) på Aarhus Sommeropera.

Opdateret maj 2016

MEDVIRKENDE

Trunte
Hanne Hohwü Houmøller

Engagementer på Den Jyske Opera:

Trunte i Askepot ('16)

Filttøflen i Halmhatten og Filttøflen

Tumpe i Snehvides Spejl

Andre engagementer m.m.:
Hanne Hohwü Houmøller er fastansat i Den Jyske Operas Kor. Hanne er derudover en erfaren lied- og koncertsanger.

Tanne
Sine Algreen Møller

ngagementer på Den Jyske Opera:

Tanne i Hug en hæl og klip en tå ('16)

Glasa i Katja Kabanova ('13)

Sine er medlem af Copland-kvartetten, hvis teaterkoncert Twelve Poems of Emily Dickinsson er blevet opført på Kunsten og Transformator i Aalborg, og opføres igen bl.a. i Utzon Center i efteråret. Sine har sunget Moderens parti i Gades Elverskud og altpartiet i Pergolesis Stabat Mater. I 2010 varetog hun rollen som Mrs. Peachum i Brittens Tiggeropera i konservatorie-regi på Helsingør Teater i Aarhus. Senere samme år blev hun ansat i Den Jyske Operas Kor. Sine har fået undervisning af Ulrich Stærk og deltaget i mesterkurser med Barbara Bonney, Kirsten Buhl Møller og Tove Lønskov.

Opdateret maj 2016

Trille
Eline Denice Risager

Engagementer på Den Jyske Opera:

Trille i Hug en hæl og klip en tå ('16)

Feklusa i Katja Kabanova ('13)

Barbarina i Figaros Bryllup ('12)

Siebel i Faust ('07)

Flora Bervoix i La Traviata ('09)

Prinsesse Miamaja i Jul På Slottet ('07,'08,'09)

Opera Workshop på gymnasier ('12)

Uddannelse:
Uddannet ved konservatorierne i Aalborg, Malmö samt København, hvor hun afsluttede sin diplomeksamen i 1999. Har studeret hos Bodil Gümoese, Bodil Øland, Susanna Eken og Kirsten Buhl Møller. Har studeret intepretation hos bl.a. Roger Vignoles, Helmut Deutch, Margaret Price og Rudolf Jansen. Har deltaget i opera- og liedkurser i både ind- og udland.

Kort CV:
Uddannet ved konservatorierne i Aalborg, Malmö samt København med diplomeksamen i ’99. Har studeret hos Bodil Gümoese, Bodil Øland, Susanna Eken og Kirsten Buhl Møller. Har sunget Barbarina iFigaros bryllup (’12), Siebel i Faust ‘07, Flora Bervoix i La Traviata ‘09 og Prinsesse Miamaja i Jul På Slottet ‘07-’09 på Den Jyske Opera foruden fast engagement i Den Jyske Operas Kor. Hun har medvirket som solist med Aarhus Symfoniorkester, Randers Kammerorkester, Det Jyske Ensemble, Coco og Den Jyske Sinfonietta.

Andre engagementer m.m.:
Eline Denice Risager har været ansat ved Det Ny Teater fra 1998-2003, hvor hun bl. a. kunne opleves i ensemblet i My Fair Lady, som Madame Giry og i ensemblet i The Phantom of the Opera. Hun har medvirket som solist med Aarhus Symfoniorkester, Randers Kammerorkester, Det Jyske Ensemble, Coco og Den Jyske Sinfonietta i bl.a. Bachs Juleoratorie, Johannes Passionen, Matthæus Passionen, adskillige kantater samt Händels Messias i både alt og sopran partiet. Har desuden optrådt ved underholdnings, lied- og kirkekoncerter med pianisten Maren Marie Tange og organist/cembalist Michael Austin. Fastansat i Den Jyske Opera Kor siden 2004.
Eline Denice Risager er tilknyttet den multikunstneriske gruppe Culturesheart.

Opdateret maj 2016

Madame Tulle (Mor)
Bolette Bruno Hansen

Engagementer på Den Jyske Opera:

Madame Tulle (mor) i Hug en hæl og klip en tå ('16)

Butterflys mor i Madama Butterfly ('16)

Borgmesterens kone i Jenufa ('15)

Kabanicha og Zena i Katja Kabanova ('13)

Mrs. Vane/en luder i The Picture of Dorian Gray ('13)

Marcellina i Figaros bryllup ('12)

Wowkle i Pigen fra Vesten ('09)

Annina i La Traviata ('09)

3. dame i Tryllefløjten ('08/09)

Carla Hest i Det er så sandt, som det er løgn ('08/09)

Lægens Kone i Skriftestolen ('06/07)

Persephone m.fl. i børneoperaen Orfeus elsker Eurydike ('05/06)

Phillippievna i Eugen Onegin ('03/04)

Madam Sommer i Et eventyr i Rosenborg have ('03/04)

Ciesca i Gianni Schicchi ('02/03)

Mrs. Pierce i My fair lady ('00/01)

Pandora i Pandoras æske ('99/00)

Mother Goose i Lastens vej ('96/97)

 

Bolette Bruno Hansen er fastansat i Den Jyske Operas Kor.

Uddannelse:
Efter kunsthistoriestudier uddannet på Det Jyske Musikkonservatorium ved Helge Frees Christiansen og siden hen i Mannheim hos Anna Reynolds

Andre engagementer m.m.:
Blandt vægtige koncertbegivenheder kan nævnes opførelsen af Pjerrot Lunaire i Symfonisk Sal, Musikhuset Aarhus i marts 2016 med medlemmer af Aarhus Symfoniorkester.
Bolette Bruno Hansen slog som nyuddannet sanger sine folder som solist og dukkefører på Den Jyske Undergrund.
Hun har desuden en omfattende koncertvirksomhed som oratoriealt med flere af landsdelsorkestrene og som liedsanger, bla. med flere produktioner for Danmarks Radio.

Indspilninger:
Altpartiet Saint-Saëns´Juleoratorium (Classico)
Carl Nielsen: Cantatas (Dacapo)
Axel Borup-Jørngensen: Carambolage (Dacapo)

Opdateret maj 2016

Akkordeon (harmonika)
Branko Djordjevic

Engagementer på Den Jyske Opera:

Arrangør og akkordeonist på Hug en hæl og klip en tå ('16)

Arrangør og akkordeonist på Halmhatten og Filttøflen ('12)

Branko Djordjevic er akkordeonist og komponist og har en lang række spændende og roste projekter bag sig. Den serbisk fødte musiker er uddannet som musikerperformer fra Det Fynske Musikkonservatorium med efterfølgende debut fra Solistklassen ved Det Vestjyske Musikkonservatorium. Hans karriere som solist på den internationale scene startede allerede, da han som bare 15-årig vandt en international konkurrence i Italien. Siden har han modtaget en lang række priser i ind- og udland. Senest blev han i 2010 udnævnt til årets Carl Nielsen-kunstner, både for sit talent som solist og komponist.

Opdateret maj 2016