del med andre

 

Efter publikumssucceserne på Den Jyske Opera med Verdis Rigoletto og La Traviata samles det internationale hold igen med instruktør Olivia Fuchs, scenograf Niki Turner og dirigent Giordano Bellincampi i spidsen. Denne gang til Trubaduren, den sidste del af mesteren Verdis ’folkelige trilogi’, som de tre værker Rigoletto, Trubaduren og La Traviata kaldes.

Trubaduren er en forrygende perlerække af musikalske godbidder og byder på en handling med mystiske forviklinger og grusom hævn. Operaen er med god grund en af de mest elskede og opførte.

Il Trovatore blev en af de helt store succeser, og det har den været siden. Mange er blevet citeret for at sige, at har man fire gode stemmer og en god dirigent, kan musikkens kraft og skønhed ikke undgå at begejstre publikum.” Francesco Cristofoli i bogen: ”Giuseppe Verdi”  

Verdi så mulighederne for at komponere et musikdrama med store følelser som kærlighed, had, jalousi, moderkærlighed og frihedstrang. Historien ender tragisk med død ligesom i forgængeren Rigoletto fra 1851 og i den efterfølgende La Traviata, som blev uropført tre måneder efter Trubaduren i 1853.

Raw passion… in a cycle of hatred and revenge

"I denne udgave af Trubaduren ser vi det meste af plottet fra sigøjnerkvinden Azucenas perspektiv. Hun spiller en central rolle, da hun aktivt fastholder en ond cirkel af had og hævn. Historien får betydning gennem hendes øjne, farvet af hendes besættelse og galskab. Der er en udsøgt skønhed og ømhed i Verdis musik og en hæsblæsende, lidenskabelig handling", siger instruktør Olivia Fuchs. 

Musikalsk energi, vidunderlige melodier og fantastiske kor
Værket er fyldt af musikalsk energi, vidunderlige melodier og fantastiske korscener. Få en forsmag på musikken og søg f.eks. på YouTube efter følgende skønne afsnit i Trubaduren: Manricos romance Deserto sulla terra, Azucenas sang Stride la vampa og det elskede sigøjnerkor Chi del gitano. Musikken er både smægtende romantisk og sigøjnerisk forførende med et særligt skjult musisk mønster, som skaber underliggende spænding mellem musik og drama.   

Info

Førsteopførelse 19. januar 1853 på Apolloteatret i Rom
Varighed ca. 2½ time inkl. pause
Pause efter 1 time 10 min.
Opføres på italiensk med danske overtekster

Gratis introduktion 1 time før hver forestilling.

Musik

Giuseppe Verdi

Libretto

Salvatore Cammarano

Instruktør

Olivia Fuchs

Scenografi og kostumer

Niki Turner

Lysdesign

Bruno Poet

Koreografi

Clare Whistler

Medvirkende:

Kor

Den Jyske Operas Kor

Den Jyske Opera
Musikhuset Aarhus
Skovgaardsgade 2C
8000 Aarhus C
Tlf. 89 40 91 10
post(at)jyske-opera.dk

følg os