del med andre

 

med komponist Niels Marthinsen

Interview i P1, Vita, 11. august 2011
"Tidens musik - fra Snehvide til Superman" af Mette Starck
>> Læs mere og lyt her

"If you've got a message, send a telegram

Musikalske genrer er ligegyldige – og lige gode, mener komponisten NIELS MARTHINSEN, hvis nye opera 'SNEHVIDES SPEJL' efter hans eget udsagn er popmusik. Det eneste, der betyder noget, er, om det er god eller dårlig musik, mener han.

Det begyndte med en rullepølsemad. Og det endte med en opera. En opera om Snehvide, som hun aldrig er set før. Og en opera, der er »popmusik komponeret af en klassisk komponists hånd«, som Niels Marthinsen selv har beskrevet den.

Tre dage er der gået, siden Niels Marthinsen afleverede det færdige orkesterpartitur i elektronisk form.»Det er en underlig blanding af Norén og Disney«, fortæller Marthinsen, mens han skænker kaffe. »Her er en konge, en dronning og dværge – og prinsen på den hvide hest. Og samtidig er der denne familiefejde, som forhåbentlig bliver psykologiseret på en måde, så man kan komme til at føle noget for de her mennesker, selvom ingen af dem er særlig sympatiske. Det er meget moderne, den slags karakterer her findes mig bekendt ikke hos Wagner«, fortsætter Marthinsen.

Men tilbage til begyndelsen i 2006, kort efter Den Jyske Operas premiere på Marthinsens opera ’Skriftestolen’:»Selvfølgelig er der ikke bare nogen, der kommer og spørger mig, om jeg vil skrive en opera« [...]"

Læs hele interviewet "If you've got a message, send a telegram" af Jakob Wivel i KLASSISK nr. 21
>> Link til Klassisk.

"Snehvide med omvendte fortegn.
Det velkendte eventyr er vendt på hovedet, rollerne byttet om. Her er det teenageren Snehvide som i ubændig jalousi sætter et blodigt drama i gang, og spørgsmålet er om det overhovedet kan ende godt. Musikken er helt og holdent nutidig, siger Niels Marthinsen. Det er popmusik med det hele - lige bortset fra trommesæt – men skrevet med den klassisk uddannede komponists viden om hvordan man får de store musikalske former til at fungere. Vi har talt med komponisten om hans bud på opera anno 2011."
Marianne Ryde, www.optakt.dk

>> Læs hele interviewet i Optakt her

Den Jyske Opera
Musikhuset Aarhus
Skovgaardsgade 2C
8000 Aarhus C
Tlf. 89 40 91 10
post(at)jyske-opera.dk

følg os