del med andre

 

20. marts 2014
Den Jyske Operas Die tote Stadt kan nu opleves på operaen i Dallas, USA.
Hele konceptet med iscenesættelse, scenografi, lysdesign og kostumer fra Den Jyske Operas opsætning af Die tote Stadt fra 2010 er solgt til Dallas opera.
Die tote Stadt har premiere på Dallasoperaen 21. marts 2014 og opføres indtil 6. april. 

Det er stadig Mikael Melbye, der er ansvarlig for iscenesættelsen som instruktør og scenograf. Med sig har Mikael Melbye to kunstnere fra sit hold på Den Jyske Operas opsætning, nemlig kostumedesigner Deidre Clancy og videodesigner Wendall Harrington.

"This haungtingly beautiful Dallas Opera production was originally created for the Danish National Opera by Mikael Melbye", skriver Dallas Opera.

>> Læs mere hos Dallas Opera
>> Se pressefotos fra Die tote Stadt

8. maj 2011:
Die tote Stadt er prisbelønnet med en Reumert som Årets Opera

Vindermotiveringen fra Reumert-komitéen:

"De vovede et øje i Århus og satte Die Tote Stadt på repertoiret. Et mystisk, sjældent spillet drama, hvis senromantiske længsel blev forgyldt af den danske stjernesopran Ann Petersen med lidenskabsstemme og insisterende krop. En triumf for Den Jyske Opera."

>> Læs mere om Die tote Stadt her under.
>> Læs mere om Årets Reumert her

Den Jyske Opera præsenterer igen et mesterværk fra det store operarepertoire, som man ikke tidligere har kunnet opleve i Danmark.

Den østrigsk-amerikanske komponist Erich Wolfgang Korngold var et musikalsk vidunderbarn, som kun 22 år gammel skrev sin 3. opera, Die tote Stadt. Da nazisterne tog magten i Østrig, emigrerede Korngold til USA, hvor han med sin storladne musik fik succes som filmmusikkomponist.

Operaen handler om Paul, der har mistet sin hustru Marie og hænger fast i savnet. Han tilbringer dagene i en trancelignende tilstand og ser en række voldsomme syn for sig, hvor drømme og virkelighed blandes sammen. Da synene endelig hører op, forstår Paul, at han må forlade den døde by og komme videre med sit liv.

Iscenesættelsen af denne danske førsteopførelse er igen overladt til Mikael Melbye, som sammen med sit faste hold høstede mange anmelderroser for Pigen fra Vesten (’09). De krævende hovedpartier varetages af tyske Torsten Kerl og danske Ann Petersen. Den musikalske ledelse af Den Jyske Operas Kor og Aarhus Symfoniorkester er lagt i hænderne på den talentfulde kapelmester, Jaroslav Kyzlink.

Operaen er med sin ekstremt ekspressive stil en milepæl i det senromantiske tyske operarepertoire efter Wagner og Strauss. Såvel musik som dramaturgi peger frem mod de store filmiske værker, der blev det 20. århundredes folkelige kunstart.

Die tote Stadt handler om ensomheden i den dybe sorg, om livets skyggeside når vi rammes af en dyb eksistentiel krise, hvor selve livets og dødens mening fylder og martrer vores sjæl. Aldrig nogensinde har denne problematik været mere nærværende og vedkommende end i vores tilsyneladende velfærdssamfund” udtaler operachef Giordano Bellincampi. Hallucinationer, gys og virkelighed bliver viklet ind i hinanden i det surrealistiske drama i en af det 20. århundredes mest bjergtagende operaer. ”Die tote Stadt er med sin intense, psykologiske handling og den geniale musik ganske enkelt et værk, man bør opleve”, slutter Bellincampi.

Info

Førsteopførelse 4. december 1920 på Stadttheater Hamburg og Opernhaus Köln
Varighed ca. 3 timer 10 min. inkl. pauser
Opføres på tysk med danske overtekster

Komponist

Erich Wolfgang Korngold

Librettist

Paul Schott (Erich Wolfgang og Julius Korngold)

Dirigent

Jaroslav Kyzlink

Instruktør og scenograf

Mikael Melbye

Projektionsdesigner

Wendall Harrington

Lysdesigner

Anja Myung Hansen

Kostumedesign

Deirdre Clancy

Koreograf

Marie Brolin-Tani

Marietta, danserinde / Maries tilsynekomst

Ann Petersen

Frank, Pauls ven

Jørn Pedersen

Brigitta, Pauls husholderske

Anette Bod

Juliette, danserinde i Mariettas trup

Elsebeth Dreisig

Lucienne, danserinde i Mariettas trup

Trine Bastrup Møller

Victorin, instruktør i Mariettas trup

Jan Lund

Fritz, Pjerrot i Mariettas trup

Daniel Hällström

Grev Albert

Jens Krogsgaard

Gaston

Ahmad Salhi

Kor

Den Jyske Operas Kor

Den Jyske Opera
Musikhuset Aarhus
Skovgaardsgade 2C
8000 Aarhus C
Tlf. 89 40 91 10
post(at)jyske-opera.dk

følg os