del med andre

 

Rossinis opera Barberen i Sevilla fra 1816 er, med Gerhard Schepelerns ord, “den gamle italienske buffo-operas sidste og måske skønneste blomst”. Forestillingen instrueres af Christopher Cowell, som med stor succes har iscenesat mange herlige komedier i Danmark og i udlandet, og hermed debuterer på Den Jyske Opera. Herlighederne styres af den talentfulde svenske kapelmester Per-Otto Johansson, som sidst kunne opleves på Den Jyske Opera som dirigent for Tryllefløjten (’08).

Barberen i Sevilla har været opført på Den Jyske Opera i 1948, 1953, 1960 og senest i 1997 i en kammerversion. Vi glæder os til at præsentere operaen med symfoniorkester for første gang på originalsproget italiensk og naturligvis som altid med danske overtekster.

Operaen bygger på Beaumarchais’ komedie af samme navn og er et livligt, veloplagt og morsomt lystspil om den gamle gnavpotte, der holder sin unge, smukke kvindelige myndling indespærret med giftermål for øje - og den unge, kække tenor, der ved den snedige barytontjeners hjælp får listet pigen fra den gamle.

Denne historie kendes i utallige variationer over hele Europa med lokalkolorit fra hvert enkelt land, hvor lokale forfattere og komponister har vendt og drejet emnet i masser af skuespil, operaer og syngespil gennem tiderne. Hos Rossini er det den franske forfatters spanske historie, der tilsættes energi og kraft fra commedia dell’arte traditionen og sættes i musik af en fuldblods italiensk komponist. Forviklinger og forklædninger sættes i forrygende musik, og barberen tager os alle ved skægget. Ikke så underligt, at operaen har gået sin sejrsgang i den internationale operaverden gennem næsten 200 år og er blevet en af operalitteraturens mest spillede og elskede.

Med Barberen i Sevilla fik den italienske komponist Gioacchino Rossini så megen medvind som komponist, at han i en ung alder kunne gøre det, han yndede mest: Trække sig tilbage fra teatret og nyde livet. Og denne livsglæde gennemsyrer hver en tone i den geniale komedie; ouverturens virtuose tonerækker, Figaros sprudlende entré, Rosinas temperamentsfulde arier, Almavivas smægtende serenader og de forrygende ensembler er ganske enkelt en fryd.

Barberen i Sevilla var den 23-årige Rossinis 17. opera. Han skrev en række værker for strygere, klaver og orkester og 39 operaer. Den sidste opera skrev han i 1829 kun som 37-årig, hvorefter han som nævnt trak sig tilbage som komponist.

Info

Komisk opera i 2 akter
Førsteopførelse Teatro Argentina i Rom 20. februar 1816
Varighed ca. 3 timer inkl. pause
Pause efter ca. 1 t 40 min.
Opføres på italiensk med danske overtekster

Komponist

Gioacchino Rossini

Librettist

Cesare Sterbini efter Beaumarchais

Instruktør

Christopher Cowell

Scenografi og kostumer

Bridget Kimak

Lysdesign

Ib Asp

Medvirkende

Doktor Bartolo

Luciano Miotto / Jørn Pedersen

Den Jyske Opera
Musikhuset Aarhus
Skovgaardsgade 2C
8000 Aarhus C
Tlf. 89 40 91 10
post(at)jyske-opera.dk

følg os