del med andre

 

- artikel fra magasinet Klassisk

For 100 år siden var Puccini ved at være færdig med sin opera ’Pigen fra Vesten’. I Danmark har italienerens westerndrama slet ikke været opført før.

Hele artiklen kan læses i magasinet KLASSISK nr. 13. Læs et uddrag herunder og læs et andet uddrag på magasinets hjemmeside

Den Jyske Operas chef og dirigent Giordano Bellincampi om Pigen fra Vesten:

- Hvorfor tror du, at det har taget 99 år for ’Pigen fra Vesten’ at nå frem til et dansk operahus?

Pigen fra Vesten har gennemgående haft det lidt vanskeligt i Europa, og ikke kun i Skandinavien/DK, primært pga. sin tydelige amerikanske identitet: Ikke alene forlægget, miljøet og historien, men også formatet (herunder det meget store orkester) er tænkt til The Mets rammer, og det gør værket til en ambitiøs satsning for ”standard”-teatrene i Europa. Dertil kommer, at nogle finder det amerikanske westernmiljø for kitschet (som om det skulle være mindre kitschet i de altid spillede’Butterfly eller Turandot!), samt at hovedpartierne er meget svære at besætte. Såvel Minnie som Dick er yderst krævende partier for stemmetyper, som vi ikke har mange af i DK eller Skandinavien.

- Hvorfor har Den Jyske Opera valgt at sætte den op?

Ja, netop af samme grunde! For det første mener jeg, at værket har et vidunderligt orkestreret partitur, som i sit visionære, grænseoverskridende udtryk er et af Puccinis bedste; og det er mig virkelig en gåde, at der skulle gå 99 år, før en kapelmester vover at opføre det i DK. For det andet har vi med Mikael Melbye en instruktørbegavelse, der om nogen kan være tro mod værkets karakter og samtidig fokusere på det essentielle, ganske som vi har set eksempelvis i hans formidable opsætning af Turandot. Desuden har vi i Francesca Patanè, Antonello Palombi og Mark Delavan en trio af formidable solister, der alle kan løfte disse partier (og har gjort det på store scener rundt i verden), og som jeg samtidig fra mit internationale virke kender som yderst engagerede og kreative kunstnere, der går ind i nyproduktioner med hud og hår. Og endelig fordi DJO som operakompagni i mange år har vist, at vi kan løfte selv de største opgaver i opera-litteraturen med succes, tænk på såvel de store Wagner-, Strauss- og Puccini-forestillinger som Pelléas og Mélisande.

Af Nikolaj Skinhøj

Læs et andet uddrag fra artiklen online hos KLASSISK

www.klassisk.org/artikel.php

 

Køb KLASSISK

KLASSISK koster 69 kr. i løssalg og 229 kr. for et årsabonnement (fire numre). I Århus kan bladet kan købes i løssalg i Vangsgaards Boghandel og i Fona. Man kan tegne abonnement på www.klassisk.org eller ved at ringe på 29 90 95 71.

 

Den Jyske Opera
Musikhuset Aarhus
Skovgaardsgade 2C
8000 Aarhus C
Tlf. 89 40 91 10
post(at)jyske-opera.dk

følg os