del med andre

 

Volapyk

Århus Stiftstidende 14. marts 2008
"Uforståelig opera begejstrer
"Viola i den røde Cirkelinekjole gentager sine uforståelige remser fra scenen. Pludselig hænger ordet »tis« i luften. Børnene knækker sammen af grin. Kort efter følger de tavst hendes følelsesladede rejse fra enebarn til storesøster.»Det er rigtig flot men også mærkeligt,« hvisker Sebastian Arhøj Mikkkelsen på fem et halvt år. Han sidder ved siden af og er som Århus Stiftstidendes børneanmelder med til Den Jyske Operas uropførelse af Pierre Dørges børneopera »Volapyk«. [...] Efter forestilligen, der med sin længde på 40 minutter kan give anledning til uro i enhver drengekrop, er Sebastian afklaret med sin operaoplevelse. »Det var megasjovt. Det hele var godt« siger han. Sebastians mormor, Anne Marie Borgkvist var begejstret ligesom sit barnebarn." Karsten Bjørno

Århus Stiftstidende 14. marts 2008 (5 ud af 6 stjerner)
"PipPageno
Det lille drama foregår for det meste i fantasiens verden, måske i Violas hoved, og her er der de utroligste billeder – fra uvenskab til forsoning og forståelse. Viola er lidt af en Pippi-figur (dog uden at være hesteløfter) og hendes imaginære ven, Pyk, er noget af en Papageno. Sådan et par kan fantasere vildt. Og gør det. Pierre Dørges musik er en fin udfordring til publikum, altså børnene. [...] Kombinationen af forskellige klarinetter og sopransaxofon med et stort udbygget slagtøjsarsenal (med køkkengrej og pivedyr) er lige på kornet i forhold til stykkets titel: En form for meningsfuld og meningsskabende musikalsk volapyk. [...] Viola i skikkelse af Kiki Brandt kan både synge og agere. Det er hende, der er operaen i foretagenet, og hun gør det flot. Lillebror Pyk er ikke den store sanger, men derimod en akrobat og badutspringer af guds nåde, og Lars Ottosen kan få enhver sur storesøster til både at grine og fabulere.En idérig scenografi og kostumer i sjove streger tilsat et eventyrmaskineri à la »Tryllefløjten« i børneværelset er rammen om forestillingen. Yderst vellykket. Og man kan faktisk godt forstå, hvad de siger på dét der volapyk – bare man hører godt efter!"
Ole Straarup

Morgenavisen Jyllands-Posten 14. marts 2008 (4 ud af 6 stjerner)
"Børn forstår volapyk
Viola og hendes lillebror synger den rene volapyk, men de mindste børn forstår det udmærket. Jo mere volapyk, scenisk som verbalt, des sjovere har de det. Mit medpublikum af børnehaveklasser reagerede med skraldgrin, uden at jeg altid var med. Men man kan lære af at være sammen med et så umiddelbart publikum. Forhåbentlig vil børnene godkende de fire stjerner, som jeg må give på dets vegne. [...] Det er altså ikke historien, som er hovedsagen, men den fanasifuldhed hvormed den fortælles af instruktøren Birger Bovin i Tanja Bovins scenografi. Det er heller ikke Pierre Dørges musik, som i sig selv er en hovedsag, men derimod det rytmiske liv, hvormed den sætter gang i de tindrende livlige Kiki Brandt som Viola og Lars Ottosen som lillebror Pyk. [...] Man bekræftes i troen på, at børn umiddelbart forstår musik. Det er først, når de vokser op, at evnen nedbrydes. Børneopera er en god ting."
John Christiansen

Nordjyske 22. marts 2008 (4 ud af 6 stjerner)
"Fantastisk dada-pyk MUSIKTEATER
Hvad stiller en 4-årig op, når hun pludselig bliver konfronteret med, at en lillebror er på vej? [...] Hun flygter ind i fantasiens verden og finder sit eget sprog. Den logiske tænkning, som vi begriber den ydre verden med, erstattes af dagdrømme, og sprogets logik bliver til dada (-isme), ni-ha - u-ha. I den anden virkelighed behøver man ikke at forstå, man kan være til og lege med de fantasivæsener, man selv har kaldt frem. [...] Og logisk nok har man sat over-dadaisten i dansk musik, Pierre Dørge, til at skabe lyde til fantasiverdenen og musik til handlingen i den rigtige verden, så sprog, handling og musik hænger logisk sammen. Det er der kommet er dejlig børneforestilling ud af, som fortæller historien om Viola og hendes forældre og den lille legekammerat, vola-(Pyk). Viola og (vola-) Pyk spilles og synges godt og rigtigt af Kiki Brandt og Lars Ottosen [...] Og Tanja Bovins scenografi er både enkel, farverig og spektakulær-fan-tata-tastisk.
Tore Mortensen

Stjerner

5 af 6 i Århus Stiftstidende 4 af 6 i Jyllands-Posten 4 af 6 i Nordjyske

Den Jyske Opera
Musikhuset Aarhus
Skovgaardsgade 2C
8000 Aarhus C
Tlf. 89 40 91 10
post(at)jyske-opera.dk

følg os