del med andre

 

Interview med komponist Bent Lorentzen

Operaudgaven af Jeppe på Bjerget er stærkt inspireret af originaludgaven. En af de markante ændringer i operaen er dog, at Jeppe havner i baronessens seng og ikke som i skuespillet i baronens seng. Komponist Bent Lorentzen fortæller lidt om sit forhold til handlingen.

Landets mest produktive operakomponist Bent Lorentzen har for alvor fået smag for Holbergs komik, som han nu har lavet opera over for anden gang. Men hvorfor er han optaget af det komiske? »Det er da indlysende - og sådan havde Holberg det vel også, undskyld sammenligningen. Vi kan li' at le ad det, vores medmennesker går og laver. Rene formaninger er uden virkning, men det morsomme har man det godt med, det ved vi jo - også selvom pointen er besk«.

Komik bliver nogle gange for plat. Hvordan undgår man det med 'Jeppe på Bjerget'? »Historien er ret skummel hen imod slutningen, hvor Jeppe jo bliver hængt. Han har måske nok vist sig at være et dumt svin, men det er netop interessant, at han alligevel bevarer noget af vores sympati. Jeg kommer til at tænke på 'Kunsten at græde i kor', hvor faderen ikke kan finde ud af at hænge sig. Her er der også en frygtelig blanding af komik og tragik«.

Hvad fokuserer operaudgaven af 'Jeppe på Bjerget' på? »For mig er der to interessante temaer: livet som alkoholiker og at de kloge narrer de tilsyneladende mindre kloge [...] De fine, adelige laver ondskabsfuld skæg med bondemanden - en utilbørlig, hensynsløs måde at behandle andre mennesker på. Jeppe bliver så træt af det, at han vil i paradis igen - hurtigst muligt. Han tror til det sidste, at hvis han bare kommer i paradis, så bliver han baron igen - det er mit bud. Men først og fremmest er operaen et studie i alkoholismens psykologi. Jeppe er både en meget tragisk og en meget komisk skikkelse. En alkoholiker kan jo ikke bare lade være med at drikke, og alligevel griner vi, når Jeppe falder ned i møddingen«.

Læs hele interviewet

I magasinet KLASSISK nr. 12 (feb-apr '09) i artiklen "Fra en alkoholikers bekendelser" af Lars Ole Bonde

Læs mere om komponisten

Bent Lorentzen

Den Jyske Opera
Musikhuset Aarhus
Skovgaardsgade 2C
8000 Aarhus C
Tlf. 89 40 91 10
post(at)jyske-opera.dk

følg os