del med andre

 

Hvem er Jeppe...

På ”Bjerget” bor den fattige bonde Jeppe med konen Nille og alle deres mange børn. Jeppe drikker, når verden er på nakken af ham. Nille styrer ham med krabasken, en tyrkisk pisk, når han brokker sig over at være hanrej og i øvrigt ikke gør, som hun vil.  

Det er tidlig morgen og torvedag, da Nille sender Jeppe af sted efter grøn sæbe med 12 skilling på lommen. Undervejs drages Jeppe mod Jacob Skomagers brændevin. Opfyldt af selvretfærdig harme over at alle andre må drikke og bare ikke ham, drikker han for de første 2 skilling. Efterhånden som rusen indfinder sig og minderne om soldatertiden dukker frem, drikker han sig mere og mere ”kurasje” til.  

Da alt er drukket op, fører benene, der ikke længere vil lystre, ham hjem til møddingen, hvor han falder fordrukken om. Her finder baronessen og hendes to lakajer ham tilfældigt. Baronessen får lyst til at udføre et socialt eksperiment, og planen om at lade Jeppe vågne i baronessens seng forklædt som baron udtænkes.    

Jeppe vågner til sød musik, guldbroderet nathue og damasksengetøj. Han er overbevist om, at han har drukket sig ihjel og er kommet i himmelen.  Men hans ømme ryg siger ham derimod, at han stadig er i live og er Jeppe, da kammerpigen - den forklædte baronesse - dukker op og får lokket menneskelige sider frem hos ham. Hun undgår med nød og næppe Jeppes klodsede tilnærmelser. Ved uimodsigelig lægevidenskab overbeviser ”doktorerne” ham om, at han faktisk er baronen og kun forveksler sig selv med den fattige Jeppe, fordi han er syg – meget syg.      

PAUSE

Efter en tur i parken kaster Jeppe sig over en sød vin, ”canarisæk”. Baronessen er selv blevet fanget ind af legen. Optændt af magt og begær er Jeppe ved at få overtaget, men i sidste sekund lykkes det dog at få ham til at drikke vin med sovedrik.  

Jeppe havner atter på møddingen, hvor Nille rasende finder ham, uden sæbe og uden penge.  

Pludselig dukker en ”advokat” og to ”dommere” op. De anklager Jeppe for at have drukket sig fra sans og samling og forbrudt sig mod landets love – bl.a. i baronessens seng.   Den forvirrede Jeppe nægter, men dømmes alligevel til døden ved gift og tager, mens sovedrik i den sidste dram gør sin virkning, afsked med børn, heste, hunde, får og fedesvin. Bevidstløs hænges Jeppe op i en galge.

Dér ser en forskrækket Nille sin ”afdøde” mand og angrer sine synder….   Men står ”dødsdommen mon til at ændre? Har Nille virkelig lært en lektie? Og har Jeppe?    

Dét vil vise sig til urpremieren på Viborg Teater d. 6. marts  2009.    

Den Jyske Opera
Musikhuset Aarhus
Skovgaardsgade 2C
8000 Aarhus C
Tlf. 89 40 91 10
post(at)jyske-opera.dk

følg os