del med andre

 

Handling - Den flyvende Hollænder

1. akt 

Et nådesløst stormvejr raser ud for Norges kyst og tvinger skipperen, Daland, til at søge ly med sit skib i en fjord ikke langt fra hjemmet. Lettet over at være i sikkerhed går besætningen til ro, mens Styrmanden våger over skibet. Også han overmandes dog snart af søvnen, og mens han drømmer, sejler et dystert skib lydløst ind i fjorden.

Skibet tilhører Hollænderen, der engang har udfordret de himmelske magter og derfor må sejle på verdenshavet til evig tid. Kun én gang hvert syvende år får han chancen for at forsøge at vinde en kvindes kærlighed. Kun hvis hun vil være ham tro til døden, kan han løses fra forbandelsen.

Syv år er netop gået, og Hollænderen går i land. Her møder han Daland, for hvem han fremstår som en velhavende verdensfarer, der vil betale godt for et par dages husly. Da han samtidig erfarer, at Daland har en ugift datter derhjemme, beder han om lov til at gifte sig med hende. Daland, der begejstres ved tanken om en velhavende svigersøn, siger uden tøven ”ja”.


2. akt

Hjemme hos Daland er bygdens kvinder samlet og glæder sig til mændenes hjemkomst fra havet. Dalands datter Senta er fuldstændigt opslugt af billedet af en ukendt sømand, der hænger i stuen. Kvinderne driller Senta med hendes sværmeri, og Mary, som tager hånd om huset, bebrejder hende, at hun forsømmer sin barndomskæreste Erik. Senta overhører deres bemærkninger og giver sig til at fortælle det dystre sagn om Den flyvende Hollænder, der er dømt til at flakke om til evig tid, og erklærer, at hun kan løse forbandelsen.

Erik kommer styrtende til og bebrejder Senta at have glemt sit løfte til ham. På hendes opfordring beskriver Erik en drøm han har haft, hvori hendes far bringer en fremmed mand med hjem til hende. Senta tager sig ikke af Eriks bebrejdelser, og nu er der kun at afvente Dalands hjemkomst.

Da Daland træder ind i stuen med Hollænderen, føler Senta sig på samme tid tiltrukket og forvirret over, at den fremmede ligner den ukendte sømand på billedet. Så snart Daland har fortalt Senta om Hollænderens tilbud om ægteskab, lader han de to være alene. Kort efter bryder Hollænderen tavsheden og erklærer Senta sin kærlighed. Som svar sværger Senta uden tøven, at hun vil være ham tro til døden.


3. akt

Dalands matroser og byens kvinder fester. De forundres over, at besætningen på Hollænderens skib ikke giver livstegn, og over den dæmoni og død, der strømmer fra det fremmede skib i fjorden.

Erik er fortvivlet over Sentas forlovelse med Hollænderen. Han forstår ikke, at hun kan forlove sig med en fremmed og prøver at tale hende til fornuft. Hollænderen overhører deres samtale, og da han frygter, at Senta vil bryde sit løfte om evig troskab, beslutter han sig for igen at stå til søs.

Da Senta ser Hollænderen sejle væk, råber hun fortvivlet sit troskabsløfte om kærlighed til døden efter hans forbandede skib, der går ned i horisonten. Hollænderen svarer ikke, og Senta vælger at følge ham i døden. Forbandelsen er hævet. Hollænderens hvileløse sejlads er forbi, og de to elskende kan forenes i en anden verden.

Den Jyske Opera
Musikhuset Aarhus
Skovgaardsgade 2C
8000 Aarhus C
Tlf. 89 40 91 10
post(at)jyske-opera.dk

følg os